Márki-Zay Péter a hétvégén megkérdezte Iványi Gábort, az Oltalom Karitatív Egyesület elnökét, hogy elvállalná-e köztársaságielnök-jelöltséget, amennyiben a hat baloldali párt is áldását adja rá. A miniszterelnök-jelölt a Telexnek beszélt erről, hozzátéve, hogy a pártvezetők döntenek majd, hogy egyáltalán részt vesznek-e az államfőválasztásban.

Márki-Zay személy szerint támogatná Iványi indulását „Azt gondolom, hogy hívő keresztény emberként, lelkészként ő a jobboldaliak számára is elfogadható, a szociális érzékenysége, hajléktalanokért és más rászorulókért végzett munkája okán meg baloldalnak is nagyon szimpatikus ember” – fogalmazott Márki-Zay a portálnak.

A Telex megkereste Iványi Gábort is, aki elvállalná a feladatot, ha felkérik a pártok. A portál úgy tudja, a baloldali összefogás pártjai közül egyedül a Jobbik nem támogatja Iványi jelölését. Az immár csak nevében jobboldali párt egy nemzetközileg elismert magyar professzort látna szívesebben köztársasági elnökként. Iványi azonban úgy is elvállalná a jelöltséget, hogy a Jobbik nem áll be mögé. A Dankó utcai hajléktalanellátót is működtető Iványi mellett eddig egyértelműen csak a Párbeszéd állt ki. Ők azt írták: „A Párbeszéd nagyra tartja Iványi Gábort, aki ideális köztársaságielnök-jelölt lenne.”

A március 10-én várható államfőválasztásra a Fidesz-KDNP köztársaságielnök-jelöltje Novák Katalin, aki a tavalyi év végéig családokért felelős tárca nélküli miniszter volt.

Iványi és Márki-Zay korábbi egyezetetéséről a Hírnyolc is beszámolt. A kormányfői babérokra vágyó hódmezővásárhelyi polgármester január első napjaiban járt a Dankó utcában, ahol Iványi megígértette vele, hogy kormányra kerülés esetén eltörlik az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát, azaz a hajléktalanok háborítatlanul birtokba vehetik a közterületeket.