„Iványi Gábor 1989 óta az Oltalom Egyesület formájában, illetve a Magyar Evangéliumi Testvérközösség lelkészeként nagyon sokat tett nemcsak a hajléktalanokért, hanem általában a rászorulókért is” – mondta Márki-Zay Péter a közösségi oldalára január 16-án feltöltött videóban, amely a józsefvárosi Dankó utcai hajléktalanellátóban történt látogatásakor készült. A baloldal miniszterelnök-jelöltje azt ígérte, nem szólnak majd bele, kik tekintik magukat egyháznak, valamint biztosítják az Iványi-féle Evangéliumi Testvérközösségnek is az egyházi juttatásokat.

Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldal

A beszéd végén Iványi az egyik kormányrendelet azonnali, gyors eltörlését kérte, mégpedig azt, amelyik az életvitelszerű közterületen tartózkodást megtiltotta. A rendelet 2018-ban lépett életbe azzal a céllal, hogy a hajlék nélküli embereket az ellátórendszerekbe terelje vissza. Ez pedig vélhetően azért nem tetszik Iványinak, mert így a fedél nélkül élők ellátására kapott állami normatívát valóban a hajléktalanok ellátására kell fordítania.

A fővárosi fenntartású ellátók elégtelen szolgáltatásai és az egymás közötti konfliktusok miatt így is sokan választják inkább az utcát, a rendelet eltörlése pedig várhatóan azt eredményezné, hogy minden eddiginél több fedél nélküli jelenne meg a közterületeken. Ennek jelentős része pedig Józsefvárosban csapódna le, ahol 10-12 hajléktalanellátó működik.

Fotó: C8 facebbok-oldal

Iványi Gábor kiváló viszonyt ápol a baloldallal. Pikó András polgármestertől és Karácsony Gergely főpolgármestertől díszpolgári címet kapott az elmúlt két évben. Az RTL Klub pedig az év emberének választotta 2021-ben.