A DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP és a Párbeszéd úgy döntött, hogy különböző programjaik, elképzeléseik ellenére szövetséget kötnek a 2022-es országgyűlési választásra, s előválasztáson választják ki, hogy ki legyen miniszterelnök-jelöltjük, illetve az egyes választókörzetekben melyik a jelölt induljon közülük. A fent említett pártok mellett ugyanakkor sok helyen más ellenzéki jelöltek is lesznek.

Az előválasztás szeptember 18-án indult, de a „rendszer” pár óra elteltével leállt. Az elovalasztas2021.hu oldal többek közt azt írta:

„a szervezők számára is váratlanul nagy részvétel miatt szükség van a technikai erőforrások azonnali bővítésére. Az Országos Előválasztási Bizottság a folyamatok áttekintése során úgy döntött, hogy a megfelelő bővítés és a szavazás zavartalansága érdekében két órára felfüggeszti a szavazást.”

Végül a két órából közel 2 nap lett. Az előválasztáson részt vevő ellenzéki pártok nem sokkal később – nem a nagy részvételnek, hanem – külső támadásnak tudták be a rendszer összeomlását, egyértelműen „a hatalom embereire” kenve az eseményt.

A Ferencváros egy részét és Józsefvárost is magában foglaló 6. választókörzet előválasztási jelöltjei – Csordás Anett (C8, Momentum), Demeter Márta (Jobbik), Jámbor András (MSZP, Párbeszéd, Szikra), Manhalter Dániel (DK) közös közleményükben is azt írták: „…a választást le kellett állítani, mert megtámadták az informatikai rendszerünket” – írták.

A Fidesz rövid közleményben válaszolt:

„Saját bénázásukat ne kenjék másra!”

Arról már kevesebb helyen esett szó, hogy a rendszer már a pénteki tesztnapon is leállt, lapértesülések szerint. „Már a pénteki teszt során összeomlott az ellenzéki előválasztás informatikai rendszere” – írta a az ugytudjuk.hu oldal.

Az előválasztás tehát hétfőn folytatódik, az első forduló szeptember 26-ig tart, a másodikra október 4-10. között kerül sor.