Az első magyar tisztképző akadémia, a Ludovika Honvéd Királyi Akadémia megalapítására 1808-ban került sor, a tényleges tisztképzés megindulása azonban csak 1867-től, a kiegyezés után kezdődhetett meg. A hagyományok szerint – egészen 1943-ig – a Ludovika nagyrétjén, ünnepélyes körülmények között avatták tisztté a frissen végzett hallgatókat; a hagyományt azonban 1944-ben a második világháború viszontagságai miatt meg kellett szakítani.

A tisztavatás előtti utolsó mérföldkő

Ahogyan a Ludovika Akadémia, úgy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem életének is fontos része a hagyományőrzés és az emlékezés.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A hagyományőrzés egyik legfontosabb megnyilvánulása a 100 napos ünnepség, amely a honvédtisztképzés lezárásának fontos mérföldköve, az utolsó lépcső 100 nappal az ünnepélyes tisztavatás előtt. Az Egyetem ezt a hagyományt megtartva, az elmúlt 10 év során, a 100 napos ünnepséghez kapcsolódva szervezte meg a Ludovika Fesztivált, amelynek célja, hogy betekintést nyújtson a hivatásos szakmák életébe, megismertesse tevékenységüket és családi programokkal közelebb hozza a hivatásrendek világát a szélesebb közönséghez.

Koncertek, előadások, bemutatók

Az egyetem az érdeklődőket idén könnyűzenei koncertekkel, honvédségi programokkal, családi nappal és Ludovika Szabadegyetemmel várja.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Fellép többek között a Konyha, a 4S Street. Testközelből meg lehet tekinteni a Leopard 2A4 típusú harckocsit, a Gidrán többcélú páncélozott járművet, a KF41 Lynx gyalogsági harcjárművet vagy a PZH-2000 önjáró löveget. A családokat különböző bemutatók várják, a Ludovika Szabadegyetemen pedig hazai és nemzetközi szaktekintélyek tartanak előadásokat.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Légi bemutatók az Orczy-park felett

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem felhívja a tisztelt lakosság figyelmét, hogy május 13-án, szombaton 11 órakor a Ludovika Fesztivál keretében nagyobb zajhatással járó gripen vadászgép és helikopterek áthúzása történik. Az esetleges kellemetlenségért elnézést kérnek.