A Józsefvárosban született, 16 éves ipari tanuló 1969. január 20-án sorsdöntő lépésre szánta el magát. A Nemzeti Múzeum kertjébe ment, ruháját leöntötte benzinnel és felgyújtotta magát. A köré gyűlteknek azt mondta: hazaszeretetből…, tiltakozásul…, az orosz megszállók ellen. A fiút kórházba szállították, de égési sérülései oly’ súlyosak voltak, hogy életét már nem tudták megmenteni. A kommunista hatalom megpróbálta eltussolni az ügyet, öngyilkosságnak állítva be Bauer Sándor tiltakozását. Temetésére csak a szűk család mehetett, sírját pedig évekig figyeltették. Bauer Sándor emlékezetére 2001-ben márványtáblát állítottak a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

2011-től utca viseli nevét, egy évvel később pedig felavatták köztéri szobrát is a Mátyás téren. Kocsis Máté, Józsefváros akkori polgármestere régi adósság törlesztésének nevezte a szobor felállítását, hosszú évekig ugyanis még a nevét sem lehetett említeni az önkéntes tűzhalált halt fiatalnak.

Az utca, amely a nevét viseli

Mintegy 200 évvel ezelőtt a József utca hosszabb volt, mint manapság. Az Ősz (ma Szentkirályi) utcától egészen a Teleki László térig ért. A Mátyás tér és Teleki tér közötti szakasz 1879-ben kapott új elnevezést. A néhány évvel korábban egyesített Budapest tanácsa elhunyt magyar jelességekről nevezett el több fővárosi közterületet – számolt be egy korabeli napilap.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Így a József utca Mátyás téren túli része az Erdélyi nevet kapta. Pontosan nem nevezték meg a névadót, de a számba vehető személyek körét leszűkítve arra jutottunk, hogy minden bizonnyal Erdélyi János költő nevét viselte a közterület, aki mindössze néhány évvel korábban hunyt el.

Itt vizsgázott József Attila is

Az Erdélyi utca egyik ikonikus épülete a községi elemi iskola, amely 1898-ban nyitott meg az Erdélyi és a Homok utca találkozásánál. Az intézmény saroképület lévén a kor szokásainak megfelelően két külön bejárattal rendelkezett, egyiken a fiúk, a másikon a lányok közlekedtek. Az évek során felváltva használták főbejáratként a két utcáról nyíló bejártokat, így Homok utcai általános iskolaként, illetve Erdélyi utcai elemi iskolaként is hivatkoztak rá.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Az intézményben adott számot a negyedik osztály anyagaiból az akkor magántanuló József Attila. Az iskola a kétezres években vette fel a Lakatos Menyhért Általános Iskola nevet, 2021-től pedig beolvadt a Deák-Diák Általános Iskola és Gimnáziumba. Az Erdélyi utcát 2011-ben keresztelték át. Ettől kezdve viseli Bauer Sándor, a kommunizmus ellen égő testével tiltakozó ifjú mártírjának a nevét.