A mindennapi élet és a gazdaság újraindítása felé újabb lépéseket tesz lehetővé az európai viszonylatban is kiemelten sikeresnek számító magyar oltási program – közölte a kormány. A tájékoztatás szerint erre akkor kerülhet sor, amikor a beoltottak száma eléri a 4 millió főt. Mivel az újraindításról szóló online nemzeti konzultáción résztvevők 65 százaléka támogatta az elképzelést, így az intézkedések jelentős része a védettséghez, azaz a védettségi igazolvány meglétéhez kötött.

A 4 millió beoltottnál életbe lépő új szabályok a következők:

  • A kijárási tilalom este 11 óra helyett éjfélkor kezdődik.
  • Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
  • A védettségi igazolvánnyal rendelkezők számára este 11 óráig megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
  • Védettségi igazolvánnyal ismét lehet látogatni a 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket, például az állatkerteket, vadasparkokat, múzeumokat, színházakat, mozikat és könyvtárakat is.
  • Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
  • A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
  • A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.
  • A koronavírus elleni védettséget a védettségi igazolvány bemutatásával lehet igazolni, ennek ellenőrzése pedig a helyiség üzemeltetőjének, a szolgáltatás nyújtójának a feladata. Amennyiben ennek nem tesz eleget, a bírság 100 ezer forinttól 1 millió forintig terjedhet, vagy akár egy éves bezárással is sújtható.  

Mindemellett továbbra is fenn kell tartani bizonyos biztonsági intézkedéseket, mivel a járvány továbbra is jelen van. Ezek közé tartozik, hogy egyes helyszíneken a védettséget nem szerzett dolgozóknak továbbra is maszkot kell hordaniuk. Fennmaradnak a magán- és családi rendezvényekkel kapcsolatban 2020 novemberében elrendelt korlátozások.

Azokon a helyeken, ahol nem csak beoltott, vagy a fertőzésen már átesett személyek tartózkodnak – például közterületeken, tömegközlekedési eszközökön, vagy boltokban – továbbra is kötelező a maszkhasználat, valamint kerülendő a csoportosulás, gyülekezés.

Forrás: kormany.hu