Az egyedülálló idősek mindig nagyobb veszélynek vannak kitéve, ami a hosszú téli esték, a hideg időjárás és a fagypont alatti hőmérséklet miatt ilyenkor fokozódik – hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-Főkapitányság.

Mint írják: felelősséggel tartozunk embertársainkért, de a tragédiákat társadalmi összefogással megelőzhetjük.

Ennek jegyében a rendőrség idén is együttműködik a társszervekkel, az önkormányzatokkal és közös szolgálatokat tervez a polgárőrség munkatársaival, visszatérően ellenőrzik a nehezen megközelíthető helyeken, egyedül élőket, hogy szükség esetén mielőbb segítséget kaphassanak. Figyelmeztetik a veszélyeztetetteket a rájuk leselkedő veszélyekre.

A legcélravezetőbb szerintük, ha nem csak a rendőrség vagy polgárőrség, de a rokonok, ismerősök is gyakrabban ellátogatnak hozzájuk és beszélgetnek velük, felhívják a figyelmüket, hogy ne engedjenek be idegeneket a házukba és ne dőljenek be a telefonos csalóknak sem.

A megváltozott időjárásra tekintettel azt kérik, hogy a megszokottnál jobban figyeljenek a lakosok a környezetükben élő magányos és idős emberekre, valamint a fedél nélkül élőkre. Ha közterületen olyan embert lát, aki segítségre szorul, ne menjen el mellette, hívja a 112-es segélyhívó számot – tanácsolja az ORFK.