A bíboros a könyvkiadásról szólva felidézte az editio és editor szavak történetét. Ismertette: a klasszikus római világban az editor a gladiátorok gazdája vagy a gladiátorjátékokat finanszírozó nagyúr volt, az editio pedig a nagy esemény, ünnep, amikor kivezették a publikum elé a gladiátorokat, hogy megvívják harcukat a tömeget szórakoztató, véres játék során – mondta.

Erdő Péter párhuzamot vont a mai könyvkiadás és a gladiátorjátékok között, kiemelve, egy-egy új könyv megjelenése editio, ünnep, a könyvek pedig küzdelemre hivatottak. „Azért mennek ki a pályára, hogy győzzenek”, de általában nem egy ideológiai ellenfelet kell legyőzniük, hanem az érdektelenséget vagy a mai világra jellemző pesszimizmust.

Ami segít legyőzni a félelmet és a szomorúságot

A bíboros értékelése szerint az idei Szent István Könyvhét „parádés” editio, minden a könyvhétre megjelent könyvben „találunk olyat, ami segíthet legyőzni a félelmet és a szomorúságot”.

Farkas Olivér, a Szent István Társulat igazgatója ismertette: a könyvhéten 36 szerző dedikálja műveit, a könyvheti programok megtalálhatók a könyvhét katalógusában, illetve a rendezvény honlapján, a szentistvankonyvhet.hu oldalon.

Forrás: MTI