A társasházakat is érintheti az egyes lakók tüzelőberendezéseinek felülvizsgálata, hiszen anyagi következményei is lehetnek, valamint ez kiegészül azzal, hogy kötelezéseket írhatnak elő a részükre a kémények rendes felülvizsgálatakor – mondta el lapunknak Weisz Gábor, a Magyar Közös Képviselők Egyesületének szakmai igazgatója.

A társasházakban két fajta kémény található: az úgynevezett egyedi-, és a gyűjtőkémény. A kémények tekintetében 3 jellemző típusproblémát nevezhetünk meg. Egyfelől a nem megfelelő külső állapotot, a nem megfelelően megoldott felső megközelítést, valamint a kémények belső állapotát.

A kémények külső állapotának állagromlását minden esetben a társasháznak megoldania. Ilyen lehet a romos kéményfej cseréje, a kémény megfelelő vakolással ellátása, vagy akár a kémény tetősíkig való visszabontása és újjáépítése. A felső megközelítésének kialakítása szintén minden esetben a társasház felelőssége.

A belső állapot állagát orvosló bélelés esetében viszont nem minden esetben a társasház végzi a megoldást nyújtó, úgynevezett bélelést.

  • Gyűjtőkémény esetén a kémény az egymás feletti lakások égéstermékének elvezetésére szolgál, tehát nincs egyedileg meghatározott járata egy-egy lakásnak. Ebben az esetben ennek a költségviselése mindene esetben társasházat terheli. De ilyenkor minden, a kéményre csatlakozó berendezésnek azonos technológiával kell működnie.
  • Egyedi kémény esetén, amennyiben a kémény maga nincs beszakadva, de az adott lakás tüzelőberendezése bélelést kíván meg, az minden esetben az adott lakás tulajdonosénak a költsége. Egyedi kémény esetén mindenkinek elkülönített kéményjárata van, amire csak az ő lakása csatlakozik