Már több mint 100 ezren töltötték ki a február elején indított állatvédelemről szóló online konzultációt. Az allatvedelem.kormany.hu oldalon elérhető kérdőívet azzal a céllal indította a kormány és az Agrárminisztérium, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel elősegítse az állatok jólétének javítását és a felelős állattartás térnyerését a lakosság körében.

“Hallassuk a hangunkat, mutassuk meg, hogy mennyien vagyunk az állatvédelem mellett, hiszen közös ügyünk!” – buzdított mindenkit a 13 kérdésből álló konzultáció kitöltésére Óvádi Péter, a nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos.

Schneider Kinga, a Noé Állatotthon Alapítvány szóvivője fontosnak tartja, hogy a kormány foglalkozik az állattartás és az állatvédelem kérdésével. Úgy fogalmazott, a kérdések és az azokra adandó válaszok a felelős állattartóknak egyértelműek, de ahhoz, hogy változás indulhasson meg, a kérdőívek összesítése alapján is egyértelmű képnek kellene kirajzolódnia.

IDE kattintva ezekről a kérdésekről mondhatja el a véleményét:

 1. Egyetért-e azzal, hogy az állatmenhelyek és az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek működését továbbra is rendszeres pályázati forrással segítse Magyarország Kormánya?
 2. Egyetért-e azzal, hogy a felelős állattartásra való nevelést már kisgyermekkorban indokolt elkezdeni?
 3. Egyetért-e azzal, hogy a hatóságok minden rendelkezésre álló eszközzel, szigorúan lépjenek fel a nem megfelelő állattartás ellen?
 4. Egyetért-e azzal, hogy egy országos ivartalanítási programnak kiemelt szerepe lehet a kóbor kutyák számának csökkentésében?
 5. Egyetért-e azzal, hogy a kóbor kutyák befogásának jogi alapját meg kell reformálni?
 6. Egyetért-e azzal, hogy az állatok sérelmére elkövetett cselekmények miatt indított eljárásban a bántalmazott állatok sorsa mielőbb rendeződjön?
 7. Egyetért-e azzal, hogy a „három csapásként” ismert büntetőjogi szabályozás mintájára szigorúbban kell büntetni azt, aki többször is állatkínzást követ el?
 8. Egyetért-e azzal, hogy a tiltott állatviadalon való részvétel büntetést vonjon maga után?
 9. Egyetért-e azzal, hogy szükséges a bántalmazást elszenvedő haszonállatok (pl.: ló, szarvasmarha) részére ideiglenes haszonállattartó telep létrehozása?
 10. Egyetért-e azzal, hogy az Országos Állatvédelmi és Állatjóléti Tanács működését a társadalom számára ismertebbé kell tenni, feladatkörét felülvizsgálni, a szükséges mértékben bővíteni kell?
 11. Egyetért-e azzal, hogy a pirotechnikai eszközök használatának engedélyezését szükséges megreformálni annak érdekében, hogy az ember környezetében élő állatok nyugalmát ne zavarják, és a környezetet kevésbé szennyezzék?
 12. Szükségesnek látja-e a Nemzeti Állatvédelmi Program megújítását és egyidejűleg egy hosszú távú állatvédelmi tervezet kidolgozását?
 13. Szükségesnek tartja-e, hogy hazánkban a cirkuszi vadállatok szerepeltetése betiltásra kerüljön?

 

Forrás: MTI