Minden készen áll ahhoz, hogy Közép-Európában elsőként Budapest vendégül láthassa – a nyári olimpiai játékok és a labdarúgó világbajnokság – után a világ harmadik a legnagyobb sporteseményét – mondta Németh Balázs, a Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója.

Az atlétikai vébére több mint 100 külföldi országból vásároltak már jegyet, összesen több mint 300 ezret adtak el, de világszerte mintegy egymilliárd néző láthatja az eseményeket.

A stadion előtt a Medál Pláza, ahol az éremátadások és koncertek, szórakoztató programok is lesznek. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A sportesemények mellett különböző szórakoztató és sportos programokkal, nyereményjátékokkal is várják a szervezők a családokat, melyekkel igyekeznek megszerettetni mindenkivel a mozgást, az atlétikát.

63 fős magyar csapat

Magyarország történetének legnagyobb sporteseményét – amelyen minden idők legnagyobb létszámú, 63 fős magyar csapata indul – augusztus 19. és 27. között a Nemzeti Atlétikai Központban rendezik, az utcai futó- és gyaloglóversenyek központja a Hősök tere lesz.

A magyar csapat vb-szerepléséről Scheidler Géza sportszakmai igazgató elmondta,

a vb-bronzérmes és Eb-második kalapácsvető Halász Bence dobogón végezhet, ez siker lenne, a realitás az 1-6. helyezés. Rajta kívül 3-4 versenyzőnk van, aki döntős helyen végezhet.

A 63 magyar sportolóból 56 lép majd pályára, a többiek a váltók tartalékjai. Férfi kalapácsvetésben és a nőknél 100 m gáton a maximális létszámot kihasználva három magyar atléta indul. Csak öt számban, férfi és női 10 ezer méteren, férfi rúdugrásban, női 3000 akadályon és tízpróbában nem lesz hazai versenyző.

A vb 49 versenyszámából hatnak, a férfi és női maratonfutásnak, illetve a férfi és női 20 és 35 kilométeres gyaloglásnak a rajt- és célterülete a Hősök tere lesz. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A nemzetközi szövetség (WA) bejelentése szerint a végleges nevezési lista alapján a tavalyi vb 44 egyéni győztese közül 38-an jelezték részvételüket a magyar fővárosban, összesen 202 csapat több mint 2100 atlétája szerepel majd a versenyeken.

Gátat szabnak az áraknak

A szervezők ársapkát vezetnek be a stadion büféiben és a szurkolói zónában, 550 forintba kerül fél liter ásványvíz, és a sör is ezer forint alatt lesz.

Forrás: MTI

Szurkolói zóna a belvárosban

Az Erzsébet téren az érdeklődőket a szurkolói zóna várja, ahol exkluzív programokkal, nyereményekkel, egyedi ajándéktárgyakkal és további meglepetésekkel várják a látogatókat.

Az atlétikai világbajnokság kabalafigurája, Youhuu, a rackajuh gyerekekkel a vb belvárosi szurkolói zónájának megnyitóján az Erzsébet téren. Fotó: MTI

Az érdeklődők többek közt megismerkedhetnek a futás, gyaloglás, ugrás és dobás szakágakkal.

Lezárások Józsefvárosban is

Az atlétikai vébé miatt számtalan lezárás lesz Budapesten, érdemes ezeket átböngészni, mielőtt valaki útnak indul a városban az elkövetkezendő napokban. A VIII. kerületben konkrétan a

  • Baross tér páratlan oldalán a Fiumei úttól és Festetics György utcáig nem lehet megállni augusztus 15-től augusztus 30-a éjfélig.

A további lezárások listája itt érhető el.

Hajókikötő a Nemzeti Atlétikai Központ mellett. A Batthyány térről induló hajókkal is utazhatnak a nézők az atlétikai világbajnokság helyszínére. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A világbajnokság részletes programja

Az atlétikai vb részletes programja ezen a linken érhető el.

A vb összes fontos pillanata látható lesz az M4 Sporton.

Forrás: Hírnyolc, MTI