A képviselők a kormánypártok kezdeményezésére 140 igen, 36 nem szavazattal, kétharmados többséggel fogadták el Magyarország Alaptörvényének tizenegyedik módosítását. A döntés értelmében – többek közt – a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását az előző önkormányzati választást követő ötödik év április, május, június vagy július hónapjában, az európai parlamenti képviselők választásával egyidejűleg kell megtartani – közölte a távirati iroda.

A 2019 októberében mandátumot szerzett képviselők és polgármesterek megbízatása 2024. október elsejéig tart. A két választás közös eljárásban történő lebonyolítását a költségek csökkentésével indokolták a Fidesz és a KDNP képviselői.

Az ötlet nem új, korábban is napirendre került, és máshol is van bőven példa választások közös megtartására. Az ország ezzel 9-10 milliárd forintot spórolhatna. Nem látok benne problémát, többször indultam önkormányzati választáson, háromszor nyerni is tudtam a választók akaratából, és nem zavart volna, ha ez egy napon lett volna az EP-választással

– mondta az üggyel kapcsolatban Kocsis Máté, Józsefváros korábbi országgyűlési képviselője, korábbi cikkünk a témában itt olvasható.

Ha egy napon rendeznék az önkormányzati és az európai választásokat, 9–10 milliárdot spórolhatna az ország

Jönnek a vármegyék

A történelmi hagyományokra hivatkozva változik a megyék elnevezése vármegyékre január elsejétől azzal a megkötéssel, hogy a megye elnevezés használható mindaddig, amíg a vármegye kifejezés használatára való áttérés „a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható”.

Az indoklásban emlékeztettek arra, hogy az államalapítástól kezdődően egészen 1949-ig voltak a vármegyék a magyar közigazgatás alapvető területi egységei.

Forrás: MTI, Hírnyolc