„Még a mostani parlamenti ülésszakban, július 19-én dönt az Országgyűlés arról az alaptörvény-módosításról, hogy 2024-től májusban egy napon rendezzék az önkormányzati és az európai parlamenti választásokat” – mondta Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Az ötlet nem új, korábban is napirendre került, és máshol is van bőven példa választások közös megtartására. Az ország ezzel 9-10 milliárd forintot spórolhatna.

Nem látok benne problémát, többször indultam önkormányzati választáson, háromszor nyerni is tudtam a választók akaratából, és nem zavart volna, ha ez egy napon lett volna az EP-választással

– mondta Kocsis Máté.

Fotó: Baranyai Attila/Hírnyolc

Ha májusban egy jelenlegi polgármester veszítene, októberig még hivatalban maradhat

A jelenleg mandátummal rendelkező polgármesterek és önkormányzati képviselők 2024-ben a májusi választás után még október elsejéig hivatalban maradnak, akkor is, ha megbízatásukat nem sikerül megtartaniuk. Kocsis Máté szerint az a legitimációs kérdés vetődik fel, hogy kell-e korlátozni a még hivatalban lévő, de választást veszített polgármesterek hatalmát, de szerinte erre nincs szükség.

„Aki öt évig vezetett egy települést, nem hiszem, hogy nekiáll szórni a pénzt. Aki ezt teszi, annak amúgy is büntetőjogi következménye lehet, és akkor joggal váltották le a választók. A mandátum lejárta előtt a polgármester vagy a testület jogkörének a korlátozása alkotmányellenes lenne” – mondta Kocsis Máté, és hozzátette, ha ebben mégis van tennivaló, akkor van még két év tisztázni ezt az önkormányzati érdekképviseletekkel.

Az új városvezetők mandátuma 4,5 évig tarthat

A következő önkormányzati választás nyerteseinek a mandátuma négy és fél évre szól majd, hiszen csak 2024. október 1-jétől lépnek majd hatalomba, és 2029 májusáig tart majd a megbízatásuk. Utána viszont már visszaáll az ötéves ciklus.

Forrás: infostart.hu