Az 1956-os forradalom elején, a Magyar Rádió ostromakor csatlakozott a felkelőkhöz. A Corvin közben a sérültek ellátásában segédkezett, a Vajdahunyad utcai csoport mellett pedig a fegyveres összetűzésekben is részt vett. A kommunisták 1957-ben tartóztatták le, ítélték halálra első fokon.

Kétszáz napot töltött a halálsoron, amikor a másodfokú bíróság az ítéletet életfogytiglanra változtatta. 1970-ben szabadult. A rendszerváltozás után 1989-től a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének elnökhelyettese volt, 2006-2014 között a Fidesz országgyűlési képviselője.

Wittner Mária két harcostársával – Máté Ferenccel és Iván Kovács Lászlóval – 2016-ban kapta meg a díszpolgári címet. A forradalom tavalyi évfordulóját már nem érte meg, a család közlése szerint egy gyors lefolyású betegség következtében szeptember 14-én elhunyt.

Kivonultak a megemlékezésről a momentumosok

Emlékezetes: Józsefváros képviselő-testülete néhány nappal később ült össze, és főhajtással tisztelegtek Józsefváros díszpolgára előtt. A kerületi Momentum két politikusa – a jobboldaliakat lámpavassal fenyegető Szarvas Koppány Bendegúz és társa, Hermann György –azonban nem vett ezen részt, tüntetőleg kivonultak a teremből.

Nem vett részt a Wittner Mária előtti főhajtáson két momentumos képviselő