Miközben a baloldali összefogás próbál egységes képet festeni magáról, a háttérben zajlanak a könyöklések, helyezkedések egy jobbnak vélt pozíció reményében.

Egy ilyen akciónak lehettünk tanúi augusztus 15-én, amikor Jakab Péter az érintett személyt megelőzve megosztotta a Facebook-oldalán, hogy Demeter Márta – aki az LMP színeiben indult Józsefvárosban az előválasztáson – úgy döntött, amennyiben 2022-ben újra képviselői mandátumot szerez, úgy munkáját a Jobbik-frakcióban folytatja.

Az okokról Demeter Márta – aki a sajtómegkereséseket rendre elutasította ebben a kérdésben – is csak a közösségi oldalán megosztott néhány sort:

„Én ma úgy látom, hogy személyesen a legtöbbet akkor tudom tenni a kormányváltásért és az Orbán-rezsim lebontásáért, ha jövőre az ellenzék legharcosabb politikusa, Jakab Péter vezette Jobbik frakciójában folytathatom a munkámat, ha a választóktól újabb mandátumra kapok bizalmat”

– fogalmazott Demeter Márta.

A Lehet Más a Politika elnöksége válaszként visszavonta Demeter támogatását a 6. számú választókerületben, azt még nem döntötték el, hogy kit fognak támogatni ebben a körzetben.

Demeter Márta még az MSZP-ben kezdte a politizálást 2007-ben. 2014-ben a MSZP–Együtt–DK–PM–MLP pártszövetség közös listájáról jutott be az országgyűlésbe. A szocialistákat 2017-ben hagyta ott azzal az indokkal, hogy az MSZP nem akarja leváltan az Orbán-kormányt, csak a túlélésre játszanak. Még abban az évben az LMP-be igazolt, és 2018-ban ennek a pártnak a listájáról jutott a parlamentbe.