A Semmelweis Egyetem 497 millió forintnyi támogatást nyert el központi költségvetésből a „Családbarát, családközpontú szülészeti és koraszülött intenzív ellátás infrastrukturális feltételeinek fejlesztése” program pályázatán. Ennek keretében három helyszínen – Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti részleg, Baross utcai részleg és I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika – valósultak meg beruházások és eszközbeszerzések a családbarát környezet kialakításnak jegyében – számolt be a semmelweis.hu.

A helyszíni bejáráson Novák Katalin kiemelte: a szülés mindenki életében egy rendkívüli pillanat, éppen ezért nagy a jelentősége, hogy a szülés hol és milyen körülmények között történik – hangsúlyozta Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint fontos, hogy az édesanyák a lehető legbiztonságosabb körülmények között szülhessék meg a kisbabájukat, és az első napokat is méltó környezetben tölthessék. A kormány éppen ezért 10 milliárd forintot fordít arra, hogy hazánkban a szülészeti osztályok megújulhassanak: a szülészeti osztályok többsége 68-ból 59 nyert ehhez támogatást.

Az Üllői úti klinikán két új hibrid szülőszobát alakítottak ki, ami arra ad lehetőséget, hogy a császármetszést a szülőszobán, a család jelenlétében, azaz családközpontúan végezzék el. A teljesen felújított, 13 ágyas 24 órás rooming in részlegen a babák végig az édesanyák mellett lehetnek a nap minden percében, így az igény szerinti szoptatás is megvalósulhat – ismertette dr Ács Nándor, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója.

A Bókay utcai I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán baba-mama szobákat alakítottak ki, valamint energetikai korszerűsítéseket végeztek, továbbá a Baross utcai Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán is történtek családbarát fejlesztések.

Forrás: semmelweis.hu