Akik nincsenek beoltva, életveszélyben vannak – jelentette ki a kormányfő, aki szerint mindenki felelős saját magáért, de itt többről van szó, mert mindenki, aki nincs beoltva, nemcsak magára, hanem a többiekre nézve is veszélyt jelent. Hozzátette: a védelmi intézkedések nem védenek meg a vírustól, csak a járvány terjedésének a sebességét lassítják.

A második oltás után 4-6 hónappal annak védereje csökken, ezért indokolt a harmadik oltás felvétele – közölte a miniszerelnök. A harmadik oltás utáni védettségi szint jóval magasabb, mint a második oltás utáni, és természetesen sokkal magasabb, mintha nem lennénk egyáltalán beoltva – mutatott rá Orbán Viktor.

Ha mindenki beoltatja magát, elkerülhető az ötödik hullám

Ha mindenki be lenne oltva, – közölte – nem lenne negyedik hullám, vagy ha lenne, „az inkább csak hullámocska lenne”. Akkor nem lesz ötödik hullám, ha mindenki beoltatja magát, és „nem fogjuk tudni elkerülni, hogy a végén mindenki beoltassa magát” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A kormányfő úgy fogalmazott: mindenkinek jogában áll a saját szabadsága jegyében dönteni a saját életéről, most azonban éppen az a baj oka, hogy még mindig nincs mindenki beoltva, és azzal, hogy az „oltatlanok húzzák, halasztják”, megnyújtják a járvány időszakát. „De a végén mindenkinek be kell majd oltania magát, még az oltásellenesek is rá fognak arra jönni, hogy vagy beoltják magukat, vagy meghalnak” – szögezte le, arra kérve mindenkit, hogy éljen az oltás lehetőségével.

A jövő heti oltási akcióban regisztrálás és bejelentkezés nélkül 101 oltóponton lehet reggel 7-től este 7-ig felvenni a vakcinát – ismertette.

Decemberre kiderül, lehet-e oltatni az 5-12 éveseke

A miniszterelnök kitért arra is: a kormány várakozásai szerint december környékén lesz olyan szakmai vélemény, amely eldönti, hogy az öt és tizenkét év közötti gyerekeket szabad-e oltani, és ha „jó választ” kapnak, akkor a szülőknek lesz lehetőségük, hogy az ebbe a korosztályba tartozó gyerekeiket beoltassák.

Magyarországon 10 millió oltás van, vagyis nemcsak harmadszor, hanem negyedszer is be tudnak oltani mindenkit – jelentette ki Orbán Viktor, aki úgy értékelt: az oltás jól meg van szervezve, a védekezési döntések meghozatalában pedig segítenek az előző járványhullámok tapasztalatai.