A civil szféra helyzetéről, a pályázatokról, valamint a további fejlődési lehetőségéről tartottak kerekasztal-beszélgetést október 11-én az Üllői úti Egyszülős Központban.

„A mostani élethelyzet nagy kihívásokat állít, ami a civil közösségek nélkül nem fog menni” – hangsúlyozta megnyitójában Sára Botond. Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője szerint a helyben kezdeményezett feladatok megoldásáról ugyan most elviszi a fókuszt a háború és az energiaválság, továbbá a fenntartható közigazgatás működtetése, illetve a munkahelyek megőrzése, de a kormány továbbra is támogatja a civil közösségeket. A most megnyíló pályázati időszakban is 9+2 milliárd forint jut erre a célra.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Felértékelődött a civilek szerepe

A civil közösségek tagjai – akár egyesületben, akár alapítványban szerveződnek – összetartó emberek, és fontos, hogy találkozzanak egymással. Ugyanis nemcsak a közös tevékenységben, hanem lélektanilag is számíthatnak egymásra, az ilyen helyzetekben pedig erre van szükség – emelte ki Sára Botond. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy együtt átvészeljük ezt az időszakot, elengedhetetlen, hogy a civil szervezetek megmaradjanak, működjenek és tovább tudjanak tevékenykedni.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Városvezetőként is támogatták a civil kezdeményezéseket

Sára Botond szólt arról is, hogy Józsefvárosban az előző önkormányzati ciklusban felismerték a kerületrészekben létrejött lokális civil szervezetek fontosságát és támogatták azok működését. Hasonlóképpen segítették a programnak helyt adó Egyszülős Központot is megnyitásakor.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A beszélgetésen Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a pályázati lehetőségeket ismertette.

Az Egyszülős Központ vezetője, Nagy Anna házigazdaként pedig arról beszélt, immár 17 éve hozta létre az egyszülős családokat segítő alapítványát, és a „civilség” az egyik legnehezebb, de egyben a legszebb hivatás.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A Civil Közösségi Szolgáltató Központok szervezésében megvalósuló rendezvényen mások mellett részt vettek a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Fiatalok a Vidéki Értékek Megőrzéséért képviselői is.