A pedagógusok és a szociális dolgozók korábbi csoportos teszteléséhez hasonlóan célzott koronavírus gyorstesztre jelentkezhetnek a szociális alapszolgáltatásban, a gyermekjóléti alapellátásban, továbbá a gyermekvédelmi szakellátásban és javítóintézeti ellátásban dolgozók. Ez kiterjed – többek között – a falugondnokokra, a házi segítségnyújtást végzők szociális dolgozókra, családsegítőkre, utcai és közösségi szociális munkát végzőkre és a hajléktalanellátásban dolgozókra is.

A fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett újabb célzott tesztelésen mintegy 47 ezer dolgozónak biztosítanak lehetőséget. A kormányhivatalok egészségügyi végzettségű munkatársaiból, valamint az orvos- és egészségtudományi képzésben tanuló egyetemi hallgatókból álló mintavevő csapatok 127 helyszínen várják az érintetteket a kétnapos akció során, január 16-17-én (szombat-vasárnap) 8-16 óráig.

A vírus terjedésének csökkentése érdekében arra kéri a kormány az érintetteket, hogy minél többen éljenek ezzel az ingyenes és önkéntes tesztelési lehetőséggel.

Fontos tudnivalók a teszteléssel kapcsolatban:

  • A várakozás elkerülése érdekében időpontot lehet foglalni a https://szocszures.kh.gov.hu/ oldalon, amelyre január 15-én 14 óráig van lehetőség.
  • A teszteléshez szükséges egy adatlap kitöltése is, amely letölthető a http://szocialisportal.hu/ portálról. A kormányhivatalok kérik, hogy aki teheti, az adatlapot két példányban, már kitöltve vigye magával a megjelölt mintavételi pontra – ezzel is elősegítve a tesztelés minél gyorsabb lebonyolítását.

Újabb vakcinaszállítmány érkezett a Dél-pesti Centrumkórházba

Eközben a mai napon Magyarországra érkezett Pfizer-BioNTech vakcinaszállítmányból újabb csomag érkezett a Dél-pesti Centrumkórházba, de több budapesti kórházba is szállítottak az oltóanyagból. A Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetébe pedig ezer ampulla érkezett.

Forrás: MTI