Az egyik vezető halálok Magyarországon a tüdőrák, amelynek túlélési arányát nagyban befolyásolja, mikor fedezik fel a daganatot – hangzott el a Semmelweis Egyetemen tartott projektzáró rendezvényen. Az eseményen bemutatták azt a mesterséges intelligenciával felvértezett tüdőrák-diagnosztikai szoftvert, amit a Semmelweis Egyetem, az Ulyssys Kft. és a SZTAKI együttműködésében fejlesztettek ki.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Merkely Béla, az egyetem rektora a rendezvényen arról beszélt, hogy a szoftver a mesterséges intelligencia segítségével automatikusan elemzi a CT-felvételeket, így segítve a tüdőrák korai felismerését. A gyors diagnosztikával nagyságrendekkel több CT-felvételt lehet kiértékelni és az orvosok terheltsége is csökken – tette hozzá. A programot a szív és tüdő egyéb betegségeinek diagnosztizálására is ki szeretnék terjeszteni.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretein belül valósult meg, amihez a kormány 1,448 milliárd forint támogatást adott európai uniós forrásból.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára kiemelte: az állami egészségügyben a következő években a humán erőforrás lesz a „szűk keresztmetszet”, ezért a cél az, hogy csökkentsék a dolgozók terhelését, ehhez pedig hozzájárulhatnak a mesterséges intelligenciára épülő döntéstámogatási rendszerek.

A rendezvényen elhangzott továbbá, hogy a klinikai tesztek néhány hónapon belül lezárulnak, így akár a jövő év második felében alkalmazható lesz a program a magyar betegellátásban is.