Az 5 százalékos áfa is visszaigényelhető lesz CSOK mellett

Bányai Rudolf | 2020. 10. 12. – 15:45

A családosok, akik igénybe veszik a csokot, visszaigényelhetik az 5 százalékos áfát új otthonuk vásárlásakor – közölte Novák Katalin. A családokért felelős tárca nélküli miniszter emlékeztetett, 2021. január 1-jétől kedvezőbbek lesznek az áfaszabályok, kevesebbet kell majd fizetni az új otthonokért: csak 5 százalékos áfát az új építésű otthonok után a mostani 27 százalék helyett.

© Fotó
Baranyai Attila/Hírnyolc

Novák Katalin a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában kifejtette: szükség van arra, hogy a családoknak most is segítsen a kormány, azokat az eredményeket, amelyeket az elmúlt tíz évben „elértünk, megtartsuk, sőt igyekezzünk tovább bővíteni.”

A kormány ezért egy újabb családvédelmi akciótervet tervez, amelynek kiemelt területe az otthonteremtés, és az, hogy az új építésű otthonokat vásárlók olcsóbban juthassanak hozzá az ingatlanokhoz –­ mondta Novák Katalin, aki szerint az otthonteremtési program hozzájárul a gazdasági növekedéshez, munkát ad az embereknek és családokat segít új otthonhoz jutni.

A tervezett áfacsökkentésre példaként hozta, hogy ha valaki 2021. január elseje után új építésű ingatlant vásárol – ami lakás esetén nem haladja meg a 150, háznál a 300 négyzetméteres alapterületet –, akkor a mostani 27 százalékos áfa helyett csak 5 százalékot kell fizetnie. Egy 30 millió forintos ingatlan vásárlásakor ez 6,5 millió forintos áfamegtakarítást és 1,5 milliós visszaigénylést jelenthet, egy 50 millió forintos ingatlannál pedig 11 milliós megtakarítás mellett további 2,5 milliót jelenthet, ami Novák Katalin szerint biztosan a családoknál marad, mert ők igényelhetik vissza az áfatartalmat.

Forrás: MTI

Rovat