Átlépte a félmilliót a beoltottak száma

Sereg László | 2021. 02. 26. – 10:07

Annak ellenére sikerült már több mint félmillió honfitársunkat beoltani, hogy heroikus harcot kell folytatni a vakcináért – jelentette ki Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint mindenki, aki eddig regisztrált jó eséllyel húsvétig megkaphatja az oltást.

© Fotó
Rosta Tibor / MTI, illusztráció

Nagy esély van arra, hogy a http://vakcinainfo.gov.hu oldalon eddig regisztráltak közül mindenki megkapja a koronavírus elleni védőoltást a húsvéti ünnep időszakára – erről Müller Cecília beszélt az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos arról is beszámolt, hogy a hazai oltások beadásának gyorsításáért a védőoltási munkacsoport folyamatosan vizsgálja a szakmai újdonságokat és más országok tapasztalatait. Az izraeli egészségügyi minisztérium például arról tájékoztatott, hogy már az első oltás is 75 százalékos védelmet biztosít. (Izraelben alapvetően a Pfizer vakcinájával oltanak.)

Annak kapcsán, hogy Magyarországon átlépte a félmilliót a beoltottak száma Müller Cecília úgy fogalmazott, hogy ez „nagy szám ahhoz képest, hogy heroikus küzdelmet kell folytatni az oltóanyagért”.

Az országos tisztifőorvos figyelmeztetett, a koronavírus-járvány harmadik hullámának erőteljes emelkedését mutatják a járványügyi adatok, a vírus brit mutációja miatt exponenciálisan emelkedik a fertőzöttek száma. Az esetszámok meredek emelkedését csak úgy lehet megtörni, mérsékelni és megfordítani, ha az egyéni és a csoportos védelmet "nagymértékben fokozzuk". Ehhez a legjobb eszköz - a higiénés szabályok betartása mellett - a védőoltás - emelte ki Müller Cecília.

Már ötféle vakcina áll rendelkezésre hazánkban

A Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca és Szputnyik V mellett a kínai Sinopharm-vakcinákkal is küzdhetünk a járvány ellen. Sára Botond, Budapest Főváros kormánymegbízottja a napokban arról tájékoztatott, hogy 55 ezer 60 év feletti fővárosi 60 év feletti honfitársunkat tudnak majd beoltani a budapesti háziorvosi praxisokba kiszállított oltóanyaggal.

Forrás: MTI, Facebook

Rovat