A díjjal az alapítók szeretnék növelni az egyedülálló szülők társadalmi megbecsülését, elismerni azt a fáradhatatlan munkát, amelyet két szülő helyett végeznek. Az idei év páratlan anyukája: Diószeghy Eszter Hajnalka, páratlan apukája: Raffael István, páratlan különlegesen nevelő szülője: Vízhányó Rita, páratlan nagyszülője: Kondász Gabriella, és páratlan nagycsaládos szülője: Fazekas Katalin.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Az ünnepségen Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára mondott beszédet. Az egyszülős családokat is megilletik a szokásos családtámogatások, de azon felül 2017 óta a bölcsődei jelentkezéseknél előnyt élveznek, emelt összegű családi pótlékot kapnak, az árvaellátás is emelkedett, és a gyermektartással kapcsolatos perek, illetve a gyermektartási díj megelőlegzésének szabályai is a gyermeket nevelők számára kedvezően változtak – sorolta az államtitkár.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A gyermeket nevelőknek jár a társadalom megbecsülése, az állami segítség. A kormány azon dolgozik, hogy a családok helyzetét könnyebbé tegye – emelte ki Hornung Ágnes.

Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője a díjátadón arról beszélt, hogy egyszülős családban élni nem választás kérdése, bárkivel megtörténhet. Az egyszülős családok nem mások, mint a többi, annyi a különbség, hogy ők csak magukra számíthatnak. Átlépik a saját határaikat, nem azért, mert különlegesek, hanem mert muszáj – tette hozzá.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Forrás: MTI/Egyszülős Központ