Várakozni is tudni kell. Ahogy az iskolások naponta felírják a vakáció betűit a táblára, ahogy régen a katonák vágták a centit, úgy a karácsonyvárásnak is megvan a maga menete, hagyománya.

Nem véletlen a négy hét, nem véletlen a négy gyertya sem. A hagyomány szerint a világ teremtése között és Jézus megszületése között 4000 év telt el. Minden ezer év egy hét, minden ezer év egy gyertya. Így várja a karácsonyt az emberiség másfél ezer éve.

Fotó: Hírnyolc

Advent eredete

Advent eredete a 4. századig nyúlik vissza. A gallikán liturgiában a vízkeresztkor (január 6.) tartott felnőttkeresztelésre előkészítő négyhetes időszak volt. Az 5. században a karácsony vált jelentősebb ünneppé, ezért ehhez kötődött az először hathetes, majd Szimpliciusz pápától kezdve négyhetes formája. VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát.

És ahogy a kisdiák nem kezdheti el már májusban felírni a vakációt, úgy az sem túl szerencsés, ha már szeptemberben karácsonyi fényben úsznak az üzletek, és nem szerencsés, hogy nekünk is igazodnunk kell ehhez, mert ha októberben nem vesszük meg a karácsonyi díszeket, lehet, hogy decemberre már nem jut nekünk.

A várakozást is meg kell tanulnunk. Nem véletlenül találták ezt így ki elődeink, nem véletlenül nem kapkodtak. Ők még ismerték a világ forgását. Tudták, mikor kell elcsendesedni, mikor kell ünnepelni, mikor van helye az örömnek és mikor kell egy kicsit magunkba fordulnunk, Isten közelségében lennünk.

Fotó: Hírnyolc

Koszorúk Disney-figurákkal?

Nagyon szépek az aranyszínű gyertyákkal, Disney-figurákkal ékesített koszorúk is, de ha szeretnénk a hagyományokhoz ragaszkodni, ne térjünk el az eredeti adventi koszorútól, mert jövője csak annak van, aki nem tagadja meg a múltját.

A koszorú és a gyertyák

És ahogy a hetek számának megvan a szimbolikája, úgy a koszorú sem véletlen és a gyertyák színei sem azok. A keresztény szimbolisztika szerint az adventi koszorú formája Isten örökkévaló szeretetét jelképezi, az örökzöld ágak a reményt és az életet, a gyertyák pedig a növekvő fényt, Jézus eljövetelének közeledtét. A koszorút almák és vörös szalagok is díszíthetik; az előbbiek a bűnbeesést és a megváltás ígéretét, az utóbbiak a keresztény imádatot jelentik. A katolikusoknál a gyertyák színei általában megegyeznek az advent időszakának liturgikus színeivel: három lila, egy pedig rózsaszín; a rózsaszín gyertyát advent harmadik vasárnapján (Gaudete) gyújtják meg.

Ragaszkodjunk hagyományainkhoz.

Fotó: Hírnyolc

A Karácsony és az Advent nem a plázákban való idegeskedésekről, az ajándékok hajszolásáról, hanem Jézusról, a családunkról és önmagunkról szól.

Ez lebegjen a szemünk előtt a következő hetekben.

Áldott várakozást mindannyiunknak!