A rendszerváltás óta ez volt Magyarország legnehezebb éve – kezdte az évzáró nemzetközi sajtótájékoztatót Orbán Viktor. A kormányfő kiemelte, hogy a nehéz években nyújtott teljesítményt mindig kétszeres súllyal értékeljük. Rendkívüli teljesítményt nyújtott Magyarország, amelyeket hat pontra osztott a miniszterelnök.

Orbán Viktor ezek között említette, hogy bár az Európai Unió szügyig belesodródott a szomszédunkban zajló háborúba Magyarország fenn tudta tartani azt az álláspontját, miszerint azonnali tűzszünetre, béketárgyalásokra és békére van szükség. Mindemellett segítséget nyújtottak a bajbajutottaknak, Magyarország legnagyobb humanitárius akcióját indították el a háború kitörése óta, rengeteg embert fogadtak be, mindenkinek ellátást biztosítottak.

Emellett Magyarország ebben az évben is állta a sarat a migrációval szemben. A határőrök több mint 200 ezer illegális határátlépést hiúsítottak meg.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benkó Vivien Cher / MTI

Továbbá képesek voltak finanszírozni a megemelkedett energiaárakat, miközben a családoknak nyújtott rezsivédelmet meg tudták őrizni. A kormányfő kiemelte: minden családnak mintegy 180 ezer forint energiaártámogatást nyújtanak havonta. Orbán Viktor azt is hozzátette: jó hír, hogy 2023-ra is megoldották már az energiaárak finanszírozását.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a munkaalapú gazdaságot megőrizve rekordot sikerült elérni.

30 éves csúcson van a foglalkoztatás: Az emberek 74,6 százaléka dolgozik.

Valamint ilyen rendkívüli teljesítménynek nevezte azt is, hogy a liberális világ hungarofóbiája ellenére meg tudtak állapodni az Európai Unióval.

A jövő

Orbán Viktor beszélt 2023 kihívásairól is. Mint mondta: a következő évre is az lesz a legfontosabb, hogy

kimaradjuk a háborúból, az európai recesszióból, szeretnék elérni, hogy a következő év végére egy számjegyűre zsugorítsák az inflációt,

illetve döntenek arról is, hogy a fiataloknak nyújtandó adómentességet, azoknak a nőknek az esetében, akik vállalnak gyermeket 30 évre emeljék fel.

Mint a miniszterelnök mondta, védekezni fogunk, de a nagy céljainkat nem adjuk fel:

szuverenitás, szabadság, teljes foglalkoztatás és családok támogatása.