A nyugdíjak 2010 óta mintegy 92 százalékkal emelkedtek – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára február 5-én. Mint kifejtette: az átlagnyugdíj összege 2010. évi 97 ezer forintról 2023-ra 208 200 forintra nőtt. A nyugdíjemelés 2012 óta minden évben az infláció mértékéhez igazodik. Ezt még most is garantálja a kormány, a szankciók okozta magas inflációs környezetben is – hangsúlyozta. Mindez több mint 2,4 millió állampolgárt érint, a februári járandóságok teljes összege pedig meghaladja a 935 milliárd forintot.

Az államtitkár emlékeztetett: a baloldal az elmúlt években nem szavazott meg a nyugdíjasokat segítő egyetlen intézkedést sem, miközben teljes erőbedobással támogatja az energiaár-robbanást okozó brüsszeli szankciókat. A magyar nyugdíjasok rezsije most átlagosan havi 181 ezer forinttal lenne magasabb, ha a baloldal kormányozna – mondta Tállai András.

A Demokratikus Koalíció szerint negyedévente visszamenőleges nyugdíjfizetésre, azaz nyugdíjkorrekcióra van szükség, amelynek első részletét már áprilisban ki kellene fizetni.

A kormánypárt erre úgy reagált, hogy Gyurcsány Ferencék „kormányzásuk alatt a nyugdíjasokat is megszorításokkal bombázták: elvettek tőlük egyhavi nyugdíjat és tizenötször emelték a rezsit”

Forrás: MTI