Európában háborús árak vannak, senki sem gondolta volna idén február 24-én, hogy nem egyszerűen konfliktusháború jött létre Ukrajna és Oroszország között, hanem lezárul egy korszak, és új szakaszába lép az európai történelem, belépünk a háborúk korába – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: ez a háború nemcsak a frontokon folyik, hanem a világgazdaságban is, de legalábbis az európai gazdaságban, és ennek része az energiaárak emelése.

Most harcolni kell mindenért, amit eddig természetesnek vettünk.

Harc az energiáért és a munkahelyekért

A kormányfő két nagy csatát valószínűsített: szerinte az első az energiáért, a megélhetési költségekért, az elviselhető rezsiárakért folytatott küzdelem, de lesz majd harc a munkahelyekért is, mert minden előrejelzés szerint a szankciós politika és a háború együttes hatása miatt az európai gazdaság recesszióba lép.

Fotó: Benko Vivien Cher / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Cél: megmenteni a rezsicsökkentést

„A rezsicsökkentés érdekében hozzá kellett nyúlnunk az átlagos fogyasztás feletti mennyiségekhez”, vagyis »próbáljuk megmenteni a rezsicsökkentést” úgy, hogy aki átlagos mennyiségű energiát fogyaszt, annak továbbra is legyen csökkentett rezsije, aki azonban az átlag fölött fogyaszt, annak piaci árat kell fizetnie – fejtette ki a miniszterelnök. Hozzátette:

A baloldal sosem támogatta a rezsicsökkentést.

A miniszterelnök a KATÁ-ról

A KATÁ-val egy egyszerű és kezelhető adózási formát akartak létrehozni olyan kisvállalkozásoknak, amelyek a lakosságnak adnak szolgáltatást. De a cégek rájöttek, hogy van értelme, ha ráveszik a munkavállalókat, hogy “menjenek át katába”, és ma 450 ezer katásból körülbelül 300 ezer cégnek, leginkább egy cégnek számláz, tehát valójában színlelt szerződésről van szó – magyarázta. Hozzátette: most, hogy háború van, és háborús gazdasági logikában kell gondolkodni, “ez nem fér bele”.

Ismeretes: a napokban elfogadott módosítás miatt tüntetéseket tartottak Budapesten, több közterületet is elfoglalva. Baloldali politikusok többsége igyekezett „rátelepedni” a tüntetésre, olyanok is, akik annak idején meg sem szavaztál a KATA-bevezetését.

A háborús helyzetre az összefogás a jó válasz, nem a politikai haszonlesés

Orbán Viktor bírálta a baloldali ellenzéket, és úgy értékelt: a választási kampányban bebizonyították, hogy nem lehet rájuk bízni az ország vezetését, háborús körülmények között pedig végképp nem. Hozzátette: a választást elvesztették és eddig “csendben ültek”, most azonban, hogy itt az első olyan intézkedés, amelynek vannak olyan érintettjei, akiknek ez fáj, akik ellenzik ezeket a kormánydöntéseket, a baloldal “fölül” erre a hullámra. Szerinte ez a jövőben is így lesz.

Kijelentette: ezt nagyon rossz politikának tartja, mert:

miután háborús állapotok vannak, az összefogás a megoldás.

Forrás: MTI