A csomagokat két alkalommal – szeptemberben és novemberben – vehetik át a családok, ezek többek közt óvodai nevelést elősegítő eszközöket, továbbá általános használati tárgyakat, köztük higiéniai termékeket tartalmaznak – mondta Kásler Miklós tárcavezető hétfőn Budapesten.

A csomagokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és partnerszervezetei – a Katolikus Karitász, a Baptista Szeretetszolgálat, a Magyar Református Szeretetszolgálat és az Ökumenikus Segélyszervezet – hálózatán keresztül juttatják el a Felzárkózó Települések nevű programban részt vevő 300 legszegényebb településen élő mintegy 20 ezer kisgyermek családjának.

Kásler Miklós felhívta a figyelmet arra, hogy az évkezdés időszaka mindig nehezebb azoknak a családoknak, amelyek viszonyai „szociális értelemben szegényesebbek”. A miniszter szerint „külön felelőssége mindenkinek a segítségnyújtás, a támogatás és a szolidaritás a szeretet jegyében”


Fotó: Kovács Attila / MTI

Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos a többi között arról beszélt, hogy a mélyszegénység a létezés egy „másik dimenziója”, amikor elvesznek a célok. A Felzárkózó Települések-programra is utalva azt mondta: a 21. században is segítséget kell nyújtani a célok kijelölésében, ami egy nagyon hosszú folyamat. A csomagokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: „ez nem ajándék, ezeknek a gyerekeknek ez jár”.

Az iskolakezdésben is segítenek

A tanévkezdés nagy anyagi terhet jelent a nehéz helyzetben élő családok számára, ezért a magyar kormány az iskolakezdési támogatások – ingyen tankönyvek, tanszercsomagok – mellett az óvodakezdésben is segítséget szeretne nyújtani a rászoruló gyermekeknek.

Forrás: MTI