Elértük a 3 millió oltást – mondta Orbán Viktor szerdán a közösségi oldalára feltöltött videóban. A kormányfő köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak és mindenkinek, aki ehhez hozzájárult. Mint mondta: jól haladunk és gyorsan, hozzátéve, hogy talán Európában mi haladunk legjobban és leggyorsabban.

A kormány az újraindítás következő lépcsőfokát 3,5 millió beoltott emberben határozta meg – emelte ki a miniszerelnök. Ha ezt elérjük – reményei szerint ez a következő héten csütörtökön lehet meg –, akkor kinyithatnak a teraszok, és ismét visszakaphatjuk régi életünk egy darabját – tette hozzá.

A vendéglátósok segítéséért az őket terhelő terasz díjat eltörlik – jelentette be Orbán Viktor.

Az iskolák újraindításáról azt mondta: kormánydöntés értelmében április 19-én, hétfőn kinyitnak az óvodák és az általános iskolák az alsó tagozatosok számára. A felső tagozatosoknak egyelőre marad az otthoni, digitális oktatás. Ők a középiskolásokkal egyidejűleg május 10-én mehetnek ismét iskolába.

A kormányfő kitért arra is, hogy felerősödtek a vakcinák iránti támadások. Orbán Viktor arra kér mindenkit, hogy ne hallgasson az oltásellenes hangokra, mert az oltás életet menthet. Azt kérte továbbá, hogy a felkínált vakcinát fogadják el és oltassák be magukat. „Vigyázzunk egymásra, minden élet számít, és ha így megy tovább, akkor együtt ismét sikerülni fog” – zárta beszédét a miniszterelnök.