oktatás

 • Összesen három érmet nyert a magyar csapat a koronavírus-járvány miatt ismét online tartott 55. nemzetközi Mengyelejev-diákolimpián. A kémiai versenyen a Horváth Mihály téri Fazekas Mihály Gimnázium egy-egy tanulója ezüst-, illetve bronzérmes lett, az ELTE Apácai Csere János Gimnázium egy diákja pedig szintén bronzérmet gyűjtött be.
 • Április 19-től, hétfőtől visszatér a jelenléti oktatás az általános iskolák alsó tagozatosai számára. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatai ehhez igazodva hétfőtől a tanítási időszakban érvényes menetrend szerint közlekednek.
 • Május elejére 4 millió állampolgár kaphatja meg az első oltását, ami újabb korlátozás feloldására ad lehetőséget. Május 10-én indul újra a jelenléti oktatás a középiskolákban – jelentette be a miniszterelnök pénteken.
 • Megvásárolta a Diószegi Sámuel utca 30. számú házat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, ahol 94 fős kollégiumot terveznek kialakítani.
 • A veszélyhelyzet végéig marad az ingyenes internet a digitális oktatásban résztvevő diákok és pedagógusok számára, amelyet immár visszamenőleg is igényelhetnek azok, akiket a szolgáltatók – belső szabályaikra hivatkozva – elutasítottak.
 • Sorozatunkban ezúttal a Szentkirályi és a Puskin utca között húzódó Trefort utca történetének és névadójának eredtünk a nyomába. Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter hivatali ideje alatt számos iskola, és művészeti közintézmény épült.
 • A Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrejöttében játszott elévülhetetlen érdemei miatt 10 évvel ezelőtt Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetést kapott Szarka Gábor. Az önkormányzati elismerést most Pikó András politikai bosszúból visszavonná. A polgármester azt sérelmezi, hogy Szarka Gábor elfogadta a kuratórium felkérését a Színház és Filmművészeti Egyetem kancellári tisztségére. Sára Botond szerint Szarka Gábor sokkal többet tett Józsefvárosért, mint amennyit Pikó András valaha is fog, hiszen ő csak rombolni képes.
 • Mint ismeretes: a Színház és Filmművészeti Egyetem az I. kerületbe költözik, és ott indul a február 1-vel kezdődő félév. Az egyetem Vas utcai épületeinek jövője egyelőre nem tisztázott, az viszont már körvonalazódik, hogy a Vas utca 2/C számú ház, ahol eddig az Ódry Színpad is működött, visszakerülhet a Református Egyház tulajdonába. Az épület ugyanis eredetileg a Keresztény Ifjúsági Egyesület Székházának, illetve a Klauzál téri Református Egyházközség templomának adott otthont, mielőtt államosították volna.
 • Nagy változások előtt áll a Színház és Filmművészeti Egyetem. Az Ódry színpad helyett az Uránia Filmszínház lesz az egyetem játszóhelye, a kollégiumot pedig a Duna TV korábbi székházába költöztetik. Így indul újra az oktatás február 1-től a diákoknak.
 • December 28-án elhunyt Koromné Beck Zsuzsanna, a Horánszky utcai Vörösmarty Mihály Gimnázium igazgatója.
 • Koronavírus ide vagy oda, a Mikulás idén is megtalálta a módját, hogy a jó gyermekeket megjutalmazza némi édességgel, finomsággal. A józsefvárosi iskolákba is ellátogatott a nagyszakállú, ahol a kisgyermekek örömmel fogadták a télapót.
 • Az egészségügyi, szociális és nevelési intézményekben dolgozók számára rendszeres koronavírus-teszteléséről döntött a kormány a múlt héten. November 20-án a szociális dolgozók szűrésével elindult az országos szűrőprogram. A fővárosban 43 ezer embert érint az intézkedés, a kormányhivatal az ehhez szükséges tesztek kiszállítását megkezdte.