A World Press Photo hét évtizedes történelmének talán a legnagyobb változását hozta létre idén azzal, hogy a világ legrangosabb pályázatának előzsűrizését regionálissá tette, amelynek eredményeképpen a helyi események értőbb értékelése várható. Mostantól, külön-külön értékelik az afrikai, az ázsiai, az európai, az észak és közép amerikai, a dél amerikai, a dél-kelet-ázsiai és óceániai régióból küldött pályaműveket. A korábbi kategóriák helyett mindössze négy kategóriában lehetett pályázni: egyedi fotó, képriport, hosszú távú munkák és az úgynevezett nyitott forma.

Életünket az elmúlt időszakban meghatározta a járvány és a regionális konfliktusok is egyre közelebb kerültek hazánkhoz. Ezen a kiállításon hiteles képekkel, hiteles történeteket láthatunk, olyanokat, amelyek bizonyosan gondolkodásra késztetik a nézőt.

Fotó: MNM

Kisérő kiállítás: RADISICS MILÁN „LÁBNYOMUNK, – AZ EMBER HATÁSA BOLYGÓNKRA”.

Európa olyan részeit tárja elénk légifelvételekkel, ahol a drámai változásokat számos hazai és nemzetközi díjat nyert képein láthatjuk. A World Press Photo 2022 kiállítás képeit a nemzetközi zsűri 130 ország 4066 fotóriporter 64823 fotójából válogatta. Az utazó kiállítást világszerte 120 helyszínen több mint négymillióan tekintik meg. A hollandiai World Press Photo Foundation 1955 óta szervezi a világ legjelentősebb pályázatát és annak nyomán a leglátogatottabb kiállítását, amely mindig az előző évet mutatja be 120 helyszínen.