Vízkereszt napja (január 6.) a keresztény egyház egyik legfontosabb ünnepe, amikor véget ér a karácsonyi időszak és kezdetét veszi a farsang, amely a nagyböjt időszakával zárul le. E nap a katolikus egyházban parancsolt ünnepnek számít, a jelképe pedig a betlehemi csillag, amely az újszövetségi hagyomány szerint elvezette az újszülött Jézushoz a napkeleti királyokat (Gáspár, Menyhért, Boldizsár). De az ’Úr megjelenésének’ (latinul ’Epiphania Domini’) további két esetét is magába foglalja vízkereszt – korábban szentkereszt – napja: Jézus Krisztus megkeresztelkedését a Jordán folyóban, valamint az első csodáját is (a vizet borrá változtatta a kánai menyegzőn).

Mindhárom eset legfőbb üzenete, hogy Isten emberként jelent meg közöttünk, méghozzá – a Biblia hagyománya szerint – azért, hogy kinyilvánítsa az emberiség felé a szeretetét, és segíteni akarását.

Vízkereszt és hagyományok

Vízkereszthez a világ sok népének, így a Kárpát-medencei magyarságnak is több hagyománya, népszokása kapcsolódik. Volt, ahol szokássá vált a szenteltvíz hazavitele, amelynek gyógyító hatást tulajdonítottak. Megszentelték a házakat, bölcsőket, és a jószágok ólait is. A házszentelést a pap végezte; a hívek meglátogatása összekapcsolódott a lélekpénz beszedésével.

Szintén tradíció volt az úgynevezett csillagének éneklése, másnéven csillagozás, vagy háromkirályjárás, amely a napkeleti bölcsek látogatására emlékezett. Ekkor a gyermekek játszották el a háromkirályokat, a betlehemi csillaggal végig vonultak a falun.

Az ortodox egyház hagyományai szerint a papok fából készült keresztet dobtak ilyenkor a vízbe, amelyért a hívek beugrottak. A mediterrán országokban kialakult néphiedelem szerint ilyenkor Befana, a jó boszorkány ajándékot hoz a jó gyerekeknek.

Vízkereszt-misék Józsefvárosban

Kerületünkben a Jézus Szíve Jezsuita Templomban a tömeg elkerülése érdekében már kedden, január 5-én előesti szentmisét mutattak be, 6-án pedig 18 órától online közvetítik a szentmisét. Az miseközvetítéseket, és a korábbi szentmisék felvételeit IDE KATTINTVA tekinthetik meg. A Szent József Plébániában vízkereszt napján reggel 9 órától celebrálnak szentmisét, amelyet IDE KATTINTVA követhetnek élőben. A Budapest-Törökőri Lisieux-i Szent Teréz Plébánián vasárnapi miserendet tartanak, a szentmisék délelőtt 9 és 11 órakor kezdődnek.

Forrás: Origo.hu, OSZK.hu, Wikipédia