A világ legjobb sajtófotói Józsefvárosban

Nedbál Miklós | 2020. 09. 24. – 08:56

Megnyílt a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban, az idei tárlaton 151 sajtófotót láthat október 25-ig a közönség, köztük a magyar Esther Horvath jegesmedvékről készült díjnyertes felvételét.

© Fotó
Hírnyolc

Évről évre a világ legjobb sajtófotóit a World Press Photo kiállítássorozat mutatja be, amelyre az idén közel 74 ezer fényképet küldtek be világszerte, a zsűri ebből válogatott ki 151 darabot, amelyek megtekinthetők a kiállításon. Megható portrék, kaliforniai és ausztrál tűzoltók küzdelme, terrortámadások és tüntetések pillanatai, katasztrófák, hihetetlen sportjelenetek, szívbemarkoló emberi sorsok – sok-sok tizedmásodpercnyi pillanat szerte a nagyvilágból. A másodperc törtrészei alatt készült fotók, mégis egy képbe sűrítve a nagyvilág, a természet és az ember, az egyén problémáit, küzdelmeit, várakozásait, vágyait.

A magyar díjazott

Révész Tamás, a kiállítás koordinátora a megnyitót megelőző sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a Németországban élő Esther Horvath az első magyar nő, aki első díjat kapott a World Press Photo versenyen.

© Fotó
Bruzák Noémi/MTI

Hozzátette, hogy a fotó a Polarstern kutatóhajó műszereinek közelében, az Északi-Jeges-tenger közepén kutató tudományos expedíció során készült. Mint rámutatott, a World Press Photo versenyen az utóbbi években mind nagyobb teret kapnak a klímaváltozás problémájának helyes és helytelen kezelési módjairól szóló alkotások.

Kísérő kiállítások

A tárlatot idén több kísérő kiállítás is kiegészíti. Az egyre népszerűbb online médiát a Digital Storytelling verseny filmjei és multimédiái képviselik, amelyek folyamatos moziélményt nyújtanak dokumentarista filmekkel a kiállítótérből nyíló moziteremben.

Tóth József (Füles) PÉLDA-képeim című kiállításán magyar fotográfusokról szóló portrék láthatók. A Next-Image Mobilfotó kiállítás az idei év legjobb, mobillal készült magyar fotóit mutatja be hat meghívott fotóművész alkotásaival együtt.

Mi az a World Press Photo?

Az első World Press Photo nemzetközi versenyt holland fotósok szervezték 1955-ben. Azóta a pályázat a világ fotósainak legrangosabb versengésévé vált, amelynek kiállítását évente körülbelül 4 millióan tekintik meg. Az elmúlt két évben a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett kiállítás világviszonylatban a második leglátogatottabb volt.

A világszerte 120 helyszínen bemutatott válogatás Magyarországon október 25-ig látható.

Forrás: MTI, Hírnyolc

Rovat