A közelmúltban vehette át Az év múzeuma elismerést, minek szólt ez a díj?

A zsűri indoklása szerint az évek óta zajló átfogó stratégiai fejlesztésért, a koronavírus-járvány idején az online tartalmak megteremtéséért, a külföldi kiállításaink sorozatáért, valamint a nemzetközi tudományos kapcsolatok erősítéséért járt a díj.

Hogyan vészelték át a COVID-19 járvány keményebb hónapjait?

A munkatársaim egészségéért mindent lehető intézkedést igyekeztem meghozni, illetve azt is szem előtt kellett tartani, hogy a látogatóinkat se veszítsük el teljesen. A járvány kezdete előtt már 2020 január-februárjában elkezdtünk felkészülni erre.

Hogyan?

A kérdés az volt, hogy a kiállításokat fordítjuk-e át a virtuális térbe, vagy létrehozunk egy párhuzamos, online múzeumot. Amikor 2020. március 12-én bezártunk, már sejtettük, hogy az első verzió nem lesz elég. A meglévő kiállítások egy részét is felvittünk a virtuális térbe, de létrehoztunk csak online tárlatokat is. Megszületett egy különleges blogsorozat is, amely egy különleges közösségi élményt is adott és látogatóink is szerették. S nagyon gazdag iskolai felkészítő anyagokat is készítettünk tanároknak, diákoknak.

Nyár elején nyithattak újra. Milyen most a helyzet?

Annak ellenére, hogy szerveztünk nyári tábort, lehetnek látogatók, minden megváltozott. A 2019-es év azonos időszakában napi 3000-3200 látogatónk volt, most örülünk, ha 300-350 fő eljön naponta. A turizmus sem állt még helyre. De Párizsban, New Yorkban, Bécsben, a legtöbb múzeumban is hasonló a helyzet.

A kiesett bevételeket hogyan tudták pótolni?

A kormány ezek nagy részét kompenzálta. Ugyanakkor a Nemzeti Múzeum saját bevételeit az elmúlt években átalakítottuk úgy, hogy egyre kevésbé függjön a látogatói jegyekből befolyó összegektől. Ez korábban a teljes bevétel 65-70 százaléka volt, mára 40 százalék körül mozog.

Milyen terveik vannak idénre?

A World Press Photo kiállítás ősszel nyílik meg, s 2 héttel hosszabb ideig, 5 hétig látható majd. Megnyitjuk még a Magyarország és Horvátország közös 800 éves történelmét bemutató kiállítást, de több nagyszabású, nemzetközi tárlat is elő van készítve, amelyek a járvány miatt késtek.

Öt év áll ön mögött, mire a legbüszkébb?

A Sisi és a magyar arisztokrácia örökségét bemutató kínai kiállítás-turnénkat négy városban 2,7 millió ember tekintette meg másfél év alatt. Itthon a Seuso-kincseket bemutató vándorkiállításunk hat hónap alatt hat magyar városban volt látható. A harmadik „büszkeség” a Múzeumkert teljes megújítása. A kezdetekben sok támadást kaptunk a beteg fák eltávolítása miatt, de az eredmény egy elegáns, családbarát kert lett, amely tele van élettel. Délelőtt kismamák tornáznak, napközben párok ülnek a padokon, a játszótér gyerekzsivajjal teli, nyugdíjasok járnak ide.

S a közelmúltban megnyílt Geraldine – Auguszt cukrászda

A megújult Múzeumkertre ez teszi fel a koronát. Fontos volt, hogy felújítsuk az egykori kertészházat, kiegészítve egy modern résszel, ami megmutatja az épület eredetileg eltervezett szerkezetét. Választékos cukrászdát-kávézót képzeltünk ide, amely a közelmúltban meg is nyílt, remélem sokak nagy örömére.