Józsefváros a XIX. század végén rohamos fejlődésnek indult. A frissen megnyílt üzemek és műhelyek tömegével csábították a kerületbe a munkáscsaládokat. A város lakossága három évtized alatt 1880-tól 1910-ig két és félszeresére nőtt, a mai 71 ezer helyett 164 ezer ember lakott a kerületben. Az addigi földszintes, külvárosias épületek helyén egyre-másra nőttek ki az emeletes bérházak, beindult a villamoshálózat és az 1910-es évekre Józsefváros egy igazi európai nagyváros képét mutatta. A kiskörúton hosszú ruhás dámák és keménykalapos urak kerülgették a konflisokat, a mellékutcák kocsmáiban fáradt munkások és cselédek szürcsölték a fröccsöt, a Palotanegyed kávéházaiban művészek és bohémok gyülekeztek…

Józsefváros, régi képek

Így nézett ki a mai Balha Lujza tér 1898-ban. Szemben a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület palotája, amelynek a tetején még ott volt a tetején Merkúr (Hermész) szobor. Balra az EMKE kávéház, ahol mindig szólt a cigányzene és kedvelt törzshelye volt a Népszínház (a későbbi Nemzeti Színház) színészeinek, köztük Blaha Lujzának is.
Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára

Józsefváros, régi képek

A József körút egy valamivel 1892 után készült képen, a háttérben a Ferenc körút-Üllői út sarokkal (a házat már lebontották). Az előtérben az akkori technika csodájának számító villamos látható. A kocsik eleinte alsóvezetékesek voltak, a felsővezetékes vonalakat esztétikai okokból csak a külvárosban engedélyezték. 1892-től közlekedtek a szerelvények a nagykörúton egészen a Boráros térig.
Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára

 

A Horváth Mihály (Mária Terézia) téri Szent József-templom 1896 körül. Az utakat még gyakran külvárosias kis épületek szegélyezték, de már sorra épültek a többemeletes bérházak is.
Fotó: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára

 

Józsefváros, régi képek

Míg a Palotanegyed kávéházai a jómódú ifjúság és a művészek törzshelyei voltak, a körúton túl egymást érték az olcsó kiskocsmák és kifőzdék az alsóbb rétegek számára. Az 1912-es képen Dudás László Nagy Templom utca 29-ben működő bor és sörcsarnoka látható. Ma már nyoma sincs.

 

Józsefváros, régi képek

1910 körül már ilyen pezsgő élet volt a Kálvin (Calvin) téren. Balra az 1874-ben Ybl Miklós tervei alapján készült Első Pesti Hazai Takarékpénztár épülete (a mai Kálvin Center helyén). Jobbra a szintén Ybl Miklós által tervezett Danubius-kút, amely a II. világháborúban megrongálódott, ezért eltávolították, majd 1959-ben az Erzsébet téren újból felállították
Fotó: MTVA archívum

Sorozatunk első részét ITT tekintheti meg.