A XIX. század végén Rimanóczy Kálmán nagyváradi építési vállalkozó megbízásából mulató épült a Kerepesi útra (ma Rákóczi út). A tervezést Schmahl Henrikre bízta, aki a mór építészet elemeivel új színt hozott a pesti városképbe. A mulató 1896-ban nyitott meg Caprice Orfeum néven. Oroszi Antal igazgató modern ízlés szerint, nagy pompával, pazar fénnyel rendezte be. „A nézőtérre, páholyokba, egyéb emeleti ülőhelyekre vagy 2000 ember kényelmesen elfér… A műsor igen változatos. Hallunk ott magyar, német, francia, angol, olasz éneket, látunk tréfás jeleneteket, egy felvonásos rendkívül ötletes, kacagtató bohózatokat, szóval mindent, amit egy székesfővárosi mulatótól megkívánhatunk” – írta a Fővárosi Lapok című napilap a megnyitót követően. A kezdeti években a mulató mellett az épületben kávézó, iroda és vívóterem is üzemelt.

Fotó: Uránia Nemzeti Filmszinház

Itt mutatták be az első magyar némafilmet

A mulató csillaga hamarosan leáldozott, és 1899-ben bérbe vette az épületet az Uránia Ismeretterjesztő Társaság, amely Uránia Tudományos Színház néven tartott ott előadásokat, esteket, felolvasásokat.

Uránia: A kilenc múzsák egyike a görög mitológiában. A női név jelentése: égi, mennyei.

Ezután került oda álló és mozgó képek vetítésére alkalmas berendezés is, melyen 1901-ben levetítették az első magyar némafilmet, ami A táncz nevet viselte. A filmet az Uránia tetőteraszán rögzítették, és szerepelt benne Márkus Emília, illetve Blaha Lujza is. Erre a felvételre emlékezik az évente megrendezett A magyar film napja is.

Fotó: kitervezte.hu

Túlélte a XX. század viharait

Az Uránia mozgószínházként (moziként) 1916-ban kezdett működni. A német UFA filmgyár 1930-ban szerezte meg a működtetés jogait, a II. világháború után pedig a Szovexport üzemeltette, míg át nem vette a magyar állam. Az épület átvészelte ugyan a háborúkat és az 1956-os forradalmat, az állapota azonban jelentősen leromlott. 1985-ben a homlokzatra kifüggesztett transzparenst levitte a vihar, magával rántva a többmázsás kőkorlátot is. A rendszerváltást követően multiplex mozivá alakítása is felmerült, szerencsére nem ez lett az intézmény végzete.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Az Uránia Nemzeti Filmszínházat 2002-ben az eredeti terveknek megfelelően újították fel, emellett pedig kialakítottak két kamaratermet is. A kiemelkedő rekonstrukciót az Európai Unió műemlékvédelmi díjjal jutalmazta.

Az egyik legszebb mozi

Az Uránia Nemzeti Filmszínház 2015-ben a boredpanda.com nemzetközi weboldal olvasóinak szavazata alapján a világon a harmadik legszebb mozija lett.