Újra a Nemzeti Múzeum része lesz a Természettudományi Múzeum

Sereg László | 2021. 04. 12. – 11:08

A muzeális intézmények szakmai színvonalának fejlesztését és gazdasági konszolidációját is célul tűzte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amelynek egyik lépéseként összevonják a Magyar Nemzeti Múzeumot és a Természettudományi Múzeumot.

© Fotó
MTI/Mohai Balázs, archív, illusztráció

A múzeumok szakmai színvonalát biztosító ellátás érdekében összevonják a Magyar Nemzeti Múzeumot és a Természettudományi Múzeumot – jelent meg az információ a Hivatalos Értesítőben. Ezzel a Természettudományi Múzeum úgymond „hazatér”, hiszen XIX. században a Nemzeti Múzeum részeként jött létre. Emellett további muzeális intézmények, különösen az Iparművészeti Múzeum a Nemzeti Múzeumba történő integrálásának lehetőségét is megvizsgálják.

A feladat koordinálására az Emberi Erőforrások Minisztériuma L. Simon Lászlót nevezte ki a Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integráció előkészítéséért felelős miniszteri biztosává. A két múzeum összevonásának és a Magyar Nemzeti Múzeum megújuló szakmai tevékenységi köréhez igazodó intézményi keret előkészítése mellett az is a feladatai köré tartozik, hogy a Természettudományi és az Iparművészeti Múzeum gazdasági konszolidációjára is javaslatot tegyen.

Rovat