A miniszter átadta a múzeum megújult látogatói tereit is: egyebek mellett megújult a múzeum előcsarnoka, felújították a kávézót és a múzeumshopot. L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte: az intézménynek a magyar nemzet hőseinek, kimagasló személyiségeinek bemutatásán túl kötelessége az is, hogy a „negatív figurák” munkásságát is feldolgozzák. Így került a most megnyílt kiállítás anyagába Kádár János íróasztala és kitüntetése, valamint Rákosi Mátyás dohányzó garnitúrája és könyvszekrénye – közölte tudósításában a távirati iroda.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Az elmúlt 12 évben őskori kerámiaedényektől a párizsi magyar békedelegáció tagjainak autogramgyűjteményéig, római kori lófejpáncéltól a Király utcai jelvényüzlet fiókos szekrényéig sok-sok ezer tárggyal gazdagodott a múzeum gyűjteménye. Ennek az anyagnak a legjava látható az új szerzeményeket bemutató kiállításon.

A tárlat két kiemelt műtárgya Sisi kesztyűje, amelyet halála napján viselt, valamint a Sztálin-szobor egy darabja, amelyet 1956-ban a forradalmárok a Blaha Lujza téren vágtak le a szoborról.

Távlati tervek

A főigazgató beszélt arról is, hogy nagy álmuk, hogy az idén 220 éves múzeumot arra a szintre hozzák fel, ahogy egy világszínvonalú múzeumnak működnie kell a 21. században. Mint L. Simon László fogalmazott: „ráférne egy ráncfelvarrásnál nagyobb fejlesztés a múzeumra”, amelynek eredményeként új kiállítóterekkel bővülhetne az intézmény és korszerű gépészetet kapnának a belső terek.”