– Mi a húsvétot követő pünkösdi ünnep lényege, és mi az üzenete az emberek számára?

– A keresztény világ ekkor ünnepli a Szentlélek eljövetelét, kiáradását. Ez egyben annak az egyháznak a születésnapja is, amelynek megalapítását a Szentlélek megérkezése után az apostoli közösségre bízta Jézus Krisztus.

– Mivel készülhetünk fel a pünkösdi ünnepre, van valamilyen ehhez kapcsolódó szertartás, szokás?

– Nincs olyasfajta készület, mint amilyen a karácsonyi, vagy a húsvéti. Pünkösdkor Jézus feltámadását ünnepeljük és a Szentlélek eljövetelét várjuk. Legyünk erre nyitottak és engedjük be lelkünkbe, mert akiben a Szentlélek Úristen munkálkodik, az csodákra képes, akár adottságai, képességei felett tud teljesíteni, vagy helytállni nehéz helyzetben. Ezért engedjük megszólalni azt a pici hangot, amely ott van mindannyiunk lelkében. A Jóisten mindannyiunknak feladatot szánt

– Mit jelent pontosan az, hogy valaki lelkében munkálkodik a Szentlélek?

– Először is tudni kell, hogy a Jóisten közösségben és nem egyénenként gondol a világra, hiszen egyetlen nagy közösséget, az emberiséget teremtette, amiben mindenkinek feladata van, mindenkivel van terve a Szentlélek Úristennek. Vannak olyanok, akik gyorsabban, vagy maguktól megtalálják ezt a feladatot, mások hosszabb-rövidebb ideig kutatják. Ebben a keresésben, az életfeladatunkban való kiteljesedésben nyújthatnak segítséget az egyházak. De nehéz feladat minden lakásba eljuttatni az evangélium örömhírét, viszont a járvány okozta bezártság alatt új lehetőségek nyíltak meg ehhez az egyház előtt az okoseszközök segítségével.

Szent Rita a legnehezebb ügyek védőszentje

– A plébánia, ahol szolgálatot teljesít Szent Rita nevét viseli. Mit kell tudni Szent Ritáról és miért őt választották névadóként?

– Szent Rita a lehetetlen helyzetek és a legnehezebb ügyek védőszentje, templomunkat 1947-es felszentelésekor az ő oltalmába ajánlotta fel Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek. Ugye érezzük a hasonlóságot, a történelmi párhuzamot? 1947-ben a két éve lezárult második világháború okozta sokk miatt, ma pedig a koronavírus-járvány miatt van nehéz helyzetben a világ, így Szent Rita segítségének kérése ma is nagyon aktuális. Szent Rita kultusza egyébként 1938-ban, vagyis a világégés előtti évben érkezett Magyarországra, ám mindmáig a mi templomunk az egyedüli szentély, amely az ő oltalma alatt áll.

Az idei templombúcsút ismét személyesen ünnepelhetjük

– Közeleg az idei templombúcsú Erről mit kell tudni? Idén már újra személyesen lehet ünnepelni?

– Az idei évben a pünkösdi hétvégével esik egybe a templombúcsú, amelyet mindig a templom védőszentjének a mennyországba költözéséhez kötünk, ez pedig Szent Rita esetében május 22. napja, amikor már újra várjuk a híveket. A búcsú emellett a tisztítótűzben, megtisztulás alatt álló lelkek szabadulásának a lehetősége, amikor imával lehetőségünk van egy szerettünk lelkét kiszabadítani tisztítótűzből, hogy a mennyországba juthasson a Jóisten színe elé.