Törölték a Pikó által bezáratott Józsefvárosi Galéria búcsúlevelét az intézmény közösségi oldaláról

Bányai Rudolf | 2021. 03. 24. – 09:16

Pikó András polgármester A magyar kultúra napja előtt jelentette be, hogy bezáratja Józsefváros kulturális fellegvárát, a Józsefvárosi Galériát, valamint a Zászlómúzeumot és a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központot, amelynek munkatársai így utcára kerültek. A Józsefvárosi Galéria dolgozói az intézmény közösségi oldalán közzétett búcsúlevelükben azt írták: a baloldali kurzus megvonta a támogatást a kultúrától, holott nem ezt ígérték. A levél úgy tűnik annyira kínos volt Pikó Andrásnak, hogy azt töröltették, jelenleg ugyanis nem olvasható a Józsefvárosi Galéria közösségi oldalán.

© Fotó
Hírnyolc

Pikó András programjában sok mindent megígért. Többek között azt is, hogy Józsefvárost a kultúra kerületévé teszi. Erre minden lehetősége meg is lenne, hiszen a kormányzati támogatásoknak köszönhetően 4 milliárddal több pénzből gazdálkodhat, mint elődei a korábbi években.

© Fotó
Pikó András programfüzet

A polgármester azonban ígéreteinek éppen az ellenkezőjét cselekszi: ilyen kulturális rombolást, mint ami jelenleg zajlik, Józsefváros nemigen élt még meg, pedig voltak a jelenleginél sokkal nehezebb idők is.

Pikó András kifilézte a Józsefvárosi Cigányzenekart, amely az elmúlt 10 évben 75 főre duzzadt. A polgármester döntésének köszönhetően mindössze 15 roma muzsikus maradhatott, a többieket kirúgták. Nem volt könyörületes a világon is egyedülálló gyűjteménnyel rendelkező Zászlómúzeummal sem, amely nemrégiben ünnepelte 25 éves fennállását. Ennek a páratlan intézménynek is bezáratta a kapuit. Éppúgy, mint az évtizedes múlttal büszkélkedő Józsefvárosi Galériát, amely ingyenes programjaival, kiállításaival, művészeti és zenei estet köszönhetnek eme intézménynek.

A kulturális intézmények támogatásának megvonását január második felében közölte a polgármester. Néhány nappal később – A magyar kultúra napján – a bezáratott Józsefvárosi Galéria dolgozói búcsúlevélben köszöntek el az intézmény látogatóitól, rajongóitól, amelyet a közösségi oldalon osztottak meg.

 

© Fotó
Facebook.com/jozsefvarosigaleria

Ebben leírták, hogy érthetetlen, miért került sor a bezárásra, hiszen a kerület költségvetésének fél százalékát sem tette ki a működésük költsége.

„Bármelyik politikai kurzus vonja meg a támogatást a kultúrától, azt rossz szemmel nézzük, mert abban hiszünk, hogy a kultúra értéket, közösséget, erőt hoz létre, gyökeret és jövőt is ad mindenki számára. Most a baloldali kurzus vonta meg, rossz szemmel nézzük. Mást ígértek.” 

­– fogalmaztak.

Nem sokkal később érkezett a hír, hogy a Józsefváros Közösségeiért Nonprofit Zrt. – amelyhez a Józsefvárosi Galéria, a Zászlómúzeum, valamint a szintén megszüntetett H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ is tartozott – csoportos létszámleépítést hajt végre. Portálunkhoz is eljutott a JKN vezetőjének levele, amelyen azt írta: a polgármester döntése szerint „a JKN Zrt. feladatkörébe tartozó Józsefvárosi Galéria, Zászlógyűjtemény, valamint a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központ működését fel kell függeszteni erre az évre, finanszírozási okokból”. A levél szerint az elbocsájtások 17 ember érintenek.

A dolgozók tehát utcára kerültek, a polgármester számára kínos búcsúlevelet pedig szépen, csendben törölték a Józsefvárosi Galéria közösségi oldaláról, annak ellenére, hogy Pikó András számos fórumon hangoztatta, hogy meghallja-meghallgatja a kritikus véleményeket is.

Rovat