A töklámpás faragást sokan az amerikai – eredetileg brit – a mindenszentek előestéjének, azaz az All Hallow Eve (Halloween) ünnepéhez kötik, és kevesen tudják, de Magyarországon is évszázados hagyománya van.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A Százados negyedi civilek október 22-ére közös töklámpás faragásra invitálták a józsefvárosiakat. A megjelentek a jó időre való tekintettel piknik hangulatot varázsoltak a Tisztes utcai játszótér szomszédságában lévő parkba. Volt, aki előbb megrajzolta a kívánt formát és azt követően kezdett faragásba, a rutinosabbak pedig fejből mintázták meg a lámpásokat.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A gyerekek a rajzolásban és a tökbelsők kivájásában jeleskedtek, a szülők és nagyszülők pedig a faragásból vették ki részüket. A nagy munkában megfáradtakat zsíros kenyérrel és teával kínálták.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

­–Tavaly hagyományteremtő céllal szerveztünk tökfaragást – mondta el lapunknak Weisz Gábor Miklós – és ennek a folytatása az idei rendezvény.

Fotó: Olcasói fotó

A nagy sikerre való tekintettel pedig október 29-én a gyerekek nagy örömére a Csokit vagy csalunk játékkal folytatják a programot.