A Szigony utca, a XIX. század közepén a lakóövezet határvonala volt, ekkor még sem a Baross utcáig, sem az Üllői útig nem ért el. Utóbbi előtt éles szögben a belváros irányába kanyarodott. Talán ezért is lett a neve Winkel Gasse (magyarul Szöglet utca). A közterületek magyarosításai során azonban a Horgony nevet kapta. Ez az elnevezés 1874-ig maradhatott, ugyanis Pest, Buda és Óbuda egyesítésével az azonos utcaneveket fel kellett számolni, így lett belőle Szigony utca.

A Szigony utca telkei, épületei

A Práter utca sarkán egykoron a Fővárosi Papnevelő pihenőkertje állott, amit az 1910-es években parcelláztak fel: a helyére bérházak kerültek. A szomszédos telekre, a Jázmin utca sarkára elemi iskola épült, amelyen jelenleg a Wekerle Sándor Üzleti Iskola és egy óvoda osztozik. A Szigony utca határolta egykor a Füvészkertet is, amely területének egy jelentős részét elvesztette, amikor a klinikai tömböt felépítették az ezerkilencszázas évek első felében.

Az 1956-os forradalomban

A Szigony utca az 1956-os forradalom során is fontos helyszín volt. Miután a Corvin köz november 5-én védhetetlenné vált, az ott harcoló ellenállók csatlakoztak a Szigony és a Práter utcai csoportokhoz, elfoglalták a Jázmin utcai iskolát és még három napon keresztül védték állásaikat.

Belvárosi panelrengeteg

A hatvanas években a szocialista hatalom nagyszabású terveket szőtt a környék látképének átalakítására: a bérházak helyére tájidegen lakótelepet álmodtak, a körutakkal párhuzamos Szigony utca pedig a Hungária és a Nagykörút forgalmát tehermentesítette volna. Szerencsére utóbbi már nem valósult meg.

A fejlődés útján

A kétezres évek első éveiben nagyszabású ingatlanfejlesztés indult Józsefvárosban Corvin-Szigony néven. A beruházó a Corvin köztől indulva bevásárlóközpontot, lakó és irodaépületeket épített, amelyek mára elérték a Szigony utcát. Emellett több korszerűsítés is történt a Szigony utcában. Józsefváros korábbi vezetése felújította a Szigony utcai háziorvosi rendelőket, valamint több toronyház tűzfalát szigetelték, amelyekre magyar mesefigurák – Szaffi, Grabowski – kerültek.

Filmek a Szigony utcában

A Szigony utca központi szerepet játszott a közelmúltban elhunyt Szomjas György kultikus filmszatírájában a Roncsfilmben. A film – amely a rendszerváltás évére tekint vissza –24. számú bérházban, valamint a közeli Gólya presszóban játszódik.

Az utca egy Hollywood-i produkcióban is feltűnik, a 10. szám előtti területen rendeztek be egy litván piacot a Mila Kunis és Kate McKinnon fémjelezte A kém, aki dobott engem című film kedvéért.