A Zerge utca 13-ba Szendrey Júlia akkor költözött, amikor már nem bírta tovább elviselni a házasságát második férjével, a történész Horvát Árpáddal, aki kuplerájokba járt és „olyan” fotókat gyűjtött. Júliának Petőfitől egy gyermeke született (Zoltán), Horváttól három, aki megélte felnőtt kort. A táblaavató ünnepségen Ratzky Ritától megtudhattuk, a költő-, író- és műfordító Szendrey kislányával, Ilonával élt a Zerge utcában. Petőfi özvegyének ekkor már méhrákja volt, utolsó éveiben elsősorban Tóth József segítette. Az asszony végül 1868. szeptember 6-án, este 18 órakor hunyt el. Teste a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben nyugszik, Petrovics István és Hrúz Mária, Petőfi Sándor és István, valamint fia, Zoltán mellett.

Szendrey Júlia emléktábla avatása

Szendrey Júlia tehetségét már Petőfi és barátja, Jókai Mór is megérezte – emelte ki az irodalomtörténész. Júlia kezdetekben leginkább naplóírással foglalkozott, s mint az emléktáblán is olvasható versrészlet igazolja, a líra ugyancsak megtalálható az életművében. A prózai műfajban az esszé és az elbeszélés érdekelte, de Júlia szívesen és kiválóan fordított is: többek közt a dán meseíró, Hans Cristian Andersentől, annak német fordításaiból meséket – tudhattuk meg Ratzky Ritától.

Szendrey Júlia emléktábla

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A mai napig a H13 Diák és Vállalkozási Központ (az intézményt a baloldali vezetés megszüntette) feliratot viselő épület falára került tábla előtt Erőss Gábor (Párbeszéd) alpolgármester örömét fejezte ki, hogy újabb női név jelenik meg Józsefvárosban. Kiemelte: a közelmúltban neveztek el közteret Brunszvik Júliáról, Hugonnai Vilmáról, Szeles Erikáról és a – Kun Béla-féle kommunista diktatúrát kiszolgáló – Koltói Annáról… Az alpolgármester szerint még mind a mai napig olyan világot élünk, hogy az érvényesülni akaró nőknek „a férfiuralom béklyóit kell lerázni magáról”.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Az emléktábla eredeti „felkarolója” Sántha Péterné (Fidesz-KDNP), korábbi alpolgármester, jelenleg önkormányzati képviselő volt, aki a rendezvényen felelevenítette, hogy a Szendrey-tábla felállítására elindított folyamatot elmosták a 2019-es önkormányzati választások. De – mint hozzátette – „nagy öröm, hogy végül most mégis itt állhatunk.”

Miután Sántha Péterné elszavalta Szendrey Élni vagy meghalni című versét, illetve felolvasott Júlia egyik utolsó leveléből egy részletet, a három felszólaló közösen leplezte le az emléktáblát.

Szendrey Júlia emléktábla