A XIX. század közepén Pest város külső területének számított a mai Százados negyed, ahol főképpen haszonbérbe adott termőföldek voltak. A mai Stróbl Alajos és Sport utcák között az 1820-as években akácoserdőt ültettek, amelyet a köznyelv Pékerdőnek nevezett el: a külvárosi pékmesterek innen szerezték kemencéikhez a fát.

Nagyszabású tervek az útonállók földjén

A század második felében a pandúrok látóteréből kieső terület rablók, útonállók tanyája lett, de párbajok helyszínéül is szívesen választották a becsületükért kardot, pisztolyt ragadó ifjak.

A folyamatosan bővülő főváros ennek mentén jelölte ki a mai Keleti-pályaudvarhoz vezető vasútvonalat. A területre számos beruházási terv is született: itt jött volna létre a millenniumi kiállítás, amely végül a Városligetben kapott helyet, de terveztek ide ragályos (járvány) kórházat is létrehozni, ám ebből sem lett semmi.

Az első futballmeccs helyszíne

A Pékerdő területén született a magyar labdarúgás. Az esetre 1922-ben derült fény, amikor Gerhárd Lajos az első diákfutballisták egyike elmesélte, hogy az 1896-os világkiállítás alkalmából egy bizonyos Löwenrosen Károly Angliából egy valódi futball-labdát küldetett magának postán. Az áru meg is érkezett, a rá kirótt vám tetemes költségét – 11 forint – viszont nem tudta fedezni, ezért azt közadakozással tudták csak kiváltani.

A játékra kíváncsi tömeg abban állapodott meg, hogy a Pékerdő egyik tisztásán rendezik meg az első mérkőzést mindenszentek napján. Aznap meglehetősen hideg volt, ezért csizmában és bekecsben játszottak. (Az eredmény 3:0 lett a Rókus kórház javára, mivel ennyien szenvedtek lábtörést a játék hevében.)

Az asszonyok – látván a veszélyes sportot – sokáig tiltották a fiaikat annak űzésétől, akik ezt úgy játszották ki, hogy álbajuszt-álszakállt viseltek a meccseken.

Molnár Lajos sporthírlapíró, az új sportjátékról: Football, vagyis „Rugdaló” – a legrégibb angol játékok egyike. Lényege, hogy a labda nem kézzel dobatik, de lábbal rúgatik. Két – 11 emberből álló csapat küzd egymással –, éspedig 1 kapusból, 2 ügyelőből, 3 korlátosból és 5 csatázóból.