Rejtőzködő örökségünk a Magyar Nemzeti Múzeumban

Bányai Rudolf | 2020. 09. 10. – 15:03

Megnyílt a Rejtőzködő örökségünk című kamarakiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban, a minitárlat betekintést ad az intézmény Közösségi Régészeti Programjának működésébe és eredményeibe. A november 30-áig látható kiállításon bronzkori kincsleleteket és egy középkori pajzsdíszt lehet megtekinteni.

© Fotó
MNM

A kiállítás sorozat első alkalmával a Kesztölc község határában talált késő bronzkori kincsleletet, valamint az Esztergom határában felfedezett 16. század végi lelőhelyről származó különlegesen szép pajzsdíszt mutatják be.

A megnyitón elhangzott, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum Közösségi Régészeti Programja azzal a céllal jött létre, hogy minél több önkéntes régész részt vehessen a feltárásokban, ezáltal a régészeti örökség ügye támogatott társadalmi mozgalommá válhasson. A minikiállítás a közösségi régészet ezen új típusú formáját mutatja be – közölte Varga Benedek, az MNM főigazgatója. Hozzátette: azok, akik a földben megtalált kincseket a feketepiacon próbálják értékesíteni, nemcsak az ország régészeti hagyatékának ártanak, hanem saját életüket is veszélyeztethetik, elég a Seuso-kincs megtalálásának történetére gondolni.

© Fotó
MNM

A program a szakemberek közreműködésével lehetőséget ad azoknak a régészeti-történeti érdeklődésű magánszemélyeknek, akiknek e háttér nélkül nem, vagy csak igen korlátozottan lenne lehetőségük kutatási szenvedélyük gyakorlására. Ez a munka mindkét fél számára gyümölcsöző, mivel a múzeum ismeret- és leletanyaga a korábbiakban nem tapasztalt módon gyarapodik, valamint magánszemélyek is hódolhatnak kutatási szenvedélyüknek.

A kiállítás november 30-ig látható, bővebb információk a www.mnm.hu weboldalon találhatók.

Rovat