Húsvét a művészetben

Krisztus halálának és feltámadásának története a nyugati kultúrára az elmúlt kétezer évében döntő hatással volt.

A gyönyörűen komponált film a festészetben oly sokszínűen visszatükröződő húsvéti történet nyomába ered, és bemutatja visszatükröződését a művészetben a korai keresztények idejétől a jelenkorig.

Időpont: április 15., 15.00

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház

 

Mindig veled leszek

Anyának lenni az élet egyik legszebb és legnehezebb feladata. De vajon változott-e valami 150 évvel ezelőtthöz képest? Mit jelentett anyának lenni? Milyen lehetett 7 gyermeket egyedül nevelni?

Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

A Madách Színház művésze, Détár Enikő A tizenötödik című musicalben a színpadon, a Nemzeti Múzeum rendhagyó tárlatvezetésén pedig a kiállításban ad választ nekünk.

Időpont: április 19., 17.30

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum

 

Tolnay Klári, a mohorai úrilány

„A színész életében a pillanat a fontos, az a perc, amikor a közönségnek olyasmit nyújt, amitől azok egy percre sírnak vagy nevetnek, vagy jobbak lesznek. Ez a pillanat művészete…” – szép gondolat attól a színésznőtől, aki a közelmúlt magyar színháztörténetének tán legelegánsabb és legérzékenyebb művésze. Polgári neveltetése, finom nőisége még idős korára is megkülönböztette sok pályatársától.

Fotó: Wikipedia

A Színházi kulisszák mögött című sorozat újabb epizódjának előadója: Szebényi Ágnes színháztörténész.

Időpont: április 19., 17.00

Helyszín: Polgárok Háza

 

Indul a bakterház

Bendegúz meséje a világról, és arról, mivé lesz a szilvásgombóc faluhelyen. A főbb szerepekben Mikó István, Kiváló és Érdemes művész, illetve Boros Ádám és Győri Péter.

Időpont: április 16., 19.00

Helyszín: Turay Ida Színház