Az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére augusztus 20. hivatalos állami ünnep. A járvány miatt tavaly az ünnepség leginkább az online térbe szorult, idén azonban nagyszabású programsorozattal készültek a szervezők.

Dombóvári Tamás/Bors

Az augusztus 20-ai központi programok a hagyományoknak megfelelően a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják a nemzeti lobogót. Ezt követi a honvédtisztjelöltek avatása. Ezután a Parlament előtti Duna-szakaszon légi parádét tart a Magyar Honvédség. Szintén a Parlamentnél 10 órától várja a látogatókat a Lajta Monitor Múzeumhajó. Az Országházban pénteken délig, – szombaton 10 órától délután 4 óráig – megtekinthető a Szent Korona.

Fotó: Markovics Gábor / Ripost

Péntektől – egészen augusztus végéig – ingyenesen látogatható a Budavári Palotában az eredeti tervek alapján helyreállított Szent István-terem.

Délelőtt 10 órakor megnyílik a Várkert Bazárnál a Magyar Ízek Utcája, ahol egyebek mellett az ország tortája és az ország cukormentes tortája verseny győztes tortáit, valamint a Szent István-napi kenyeret is meg lehet kóstolni. A budai Várban több helyszínen számos programmal várják az ünneplőket, a többi között a Mesterségek Ünnepén. A Március 15. téren, a SportHősök című eseményen a nemzet nagy sportolóit, olimpikonjait mutatják be.

Délután a szokásokhoz híven megrendezik a Szent Jobb-körmenetet, illetve az Andrássy úton hagyományteremtő céllal felvonulást is rendeznek.

Józsefvárosban a polgári oldal szervezett ünnepséget

A józsefvárosi polgári oldal hagyományosan a Golgota téren tartja meg az államalapítás ünnepséget. A délután 17 órakor kezdődő programon –amelyen részt vesz Kocsis Máté országgyűlési képviselő és Sára Botond, a Józsefvárosi Fidesz alelnöke is – a Turay Ida Színház művészeinek előadását láthatják a kilátogatók. A Józsefvárosi Önkormányzat nem hirdetett ünnepi programot.

Fergeteges tűzijáték zárja a napot

Fotó: Nag Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A 20-i programokat este “Európa legnagyobb tűzijátékával” zárják a fővárosban. Az idei ünnep központi rendezvényei megtekinthetők a szentistvannap2021.hu oldalon.