Frankofón Filmnapok

A Francia Intézet és partnerei szervezésében az Uránia, a Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben 23 kortárs frankofón (francia, belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai) alkotást nézhetünk meg, eredeti nyelven, magyar felirattal. A filmek szinte mindegyike az utóbbi két évben készült és szinte mindegyik megfordult, díjakat nyert nagy nemzetközi fesztiválokon. A kínálat műfajilag is igen színes, a skála a vígjáték különböző válfajaitól kedve a klasszikus regényadaptáción és a zenés filmen át egészen a drámáig és a lélektani thrillerig terjed.

Időpont: március 27-ig

Helyszín: Uránia Nemzeti Filmszínház

Feltalálók és mérnökök

A séta során a 19-20. század kiemelkedő mérnökeiről emlékeznek meg, akik jelentősen hozzájárultak a magyar ipar, a székesfőváros és az egész ország fejlődéséhez, megalkotva olyan tárgyak, eszközök őseit, melyek nélkül ma már el sem tudjuk a mindennapjainkat képzelni.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Időpont: március 19., 10.00

Helyszín: Fiumei úti sírkert

Vizuális Történelmi Archívum

Az MTA Könyvtár és Információs Központ és a ProQuest mutatja be Vizuális Történelmi Archívumát. Az adatbázis a világ legnagyobb, népirtások túlélőinek és szemtanúinak visszaemlékezéseit tartalmazó digitális videóinterjú-gyűjteménye, amely elérhető a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár összes fiókkönyvtárában. A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz (www.fszek.hu) kötött.

Fotó: Google streetview

Bemutató: március 21., 15.00

Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, Központi Könyvtár

Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum

Az intézmény raktárainak világítási rendszerének felújítása befejeződött. Így márciustól teljes, azaz a járvány előtti időszak nyitvatartásával várják a látogatókat mind a könyvtárban, mind a múzeumban.

További információk: www.opkm.hu

Helyszín: Könyves Kálmán krt. 40.