A XVIII. századi Pest kinőve a városfalait elsősorban kelet felé, a mai Józsefváros felé terjeszkedett. A terület valódi fellendülése azonban a XIX. század közepére tehető. Ekkor – 1837–1847 között – épült fel itt a Magyar Nemzeti Múzeum, amelyet a kor egyik legjelentősebb építésze, Pollack Mihály tervezett.

Sorra épültek a mágnások palotái

A múzeum mögötti területre mágnások vetettek szemet, amit az is vonzóvá tett, hogy akkoriban az Országgyűlés a szomszédos Főherceg Sándor utcában – ma Olasz Kultúrintézet – ülésezett. Károlyiak, Festetich-ek, Eszterházy-ak építettek itt palotát, amikor a közterület még az Ötpacsirta utca nevet viselte.

Fotó: Budapest Főváros Levéltára/Klösz György / Fortepan

A főúri paloták közé ékelődött az egykori Nemzeti Lovarda, amelynek épületében a lovaglópálya mellett lövölde- és testgyakorlóterem, valamint vívóterem is létesült. A XX. században a Pollack Mihály téri palotákban a Bródy Sándor utcában 1928-tól székelő Magyar Rádió rendezett be stúdiókat, amelyek itt is működtek egészen 2014-ig.

Többször nevet váltott az évek során

A tér, amely egy egységet alkotott a mai Ötpacsirta, illetve Puskin utcával, számos átnevezésen esett át. Kezdetben az Ötpacsirta nevet viselte, majd az Eszterházy, illetve Puskin utca, míg végül 1955-ben, Pollack halálának 100. évfordulóján kapta mai nevét.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Nem kímélték a történelem viharai

Az 1956-os forradalom első lövései is itt dördültek el, amikor a forradalmárok be akarták olvastatni a rádióban a követeléseiket.

Fotó: Klausz Ádám / Fortepan

A hatvanas években a lebontott lovarda helyén épült fel a rádió központi irodaháza. A következő nagy mérföldkő a 2000-es években volt, amikor a Pollack Mihály téren mélygarázs létesült. Szintén jelentős változás volt a Múzeumkert felújítása, amely több kaput is nyitott a tér felé, a felújított kertészlakba pedig immár az Auguszt család üzemeltet cukrászdát.

Fotó: Ványi Ákos/Hírnyolc

A Pollack Mihály tér a közeljövőben is jelentős átalakulás elé néz, a rádió egykori területét ugyanis a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kapta meg, ahol új campus jön létre hamarosan.

Fotó: Facebbok/furjesbalazs

Számos Pollack-épület található Józsefvárosban

A bécsi születésű Pollack Mihály 1798-ban érkezett Pestre.

Fotó: wikipedia

A klasszicista építész hamarosan a Szépészeti Bizottmány tagja lett, amely a városi építkezéseket felügyelte. Lakó és középületeket egyaránt tervezett. Józsefvárosban is dolgozott: az ő nevéhez fűződik a Magyar Nemzeti Múzeum, illetve a Josephinum, azaz a József fiúárvaház, a Füvészkertben lévő vadászkastélyt, illetve a Gyulai Pál utca 7. szám alatti házat. A történet szerint dolgozott a Sándor palotán, illetve az ő munkája volt az egykori gellérthegyi csillagvizsgáló, és a régi pesti Vigadó is.