„Azért vagyok itt, mert azt gondolom, hogy ti mindannyian az én embereim vagytok. Azt szeretném kiérdemelni, hogy azt mondjátok, ez a pasi itt – mutatott magára – a ti emberetek” – mondta Pikó András józsefvárosi roma zenészeknek egy Mátyás téri kampányrendezvényen még az önkormányzati választás előtt. Akkor még fontosnak tartotta azt is, hogy a kerületiek megtanulják azoknak a legendás roma muzsikusoknak a nevét, akik ennek a kerületnek a hírét elvitték a nagyvilágba. Valamint azt is megígérte a roma zenészeknek, hogy az ő vezetése alatt az önkormányzat támogatni fogja munkásságukat.

Hogy Pikó András akkori fellépését most, 2021. elején hány roma zenész tapsolná meg, azt nem tudjuk. A Józsefvárosi Cigányzenekar azon tagjainak bizonyosan nem, akiknek Pikó András megvonta a támogatását, több tucat család megélhetését sodorva veszélybe. A baloldali városvezetés első körben – 2020-ban – 30 fővel csökkentette a Józsefvárosi Cigányzenekar létszámát.

Különösen fájdalmas, hogy a koronavírus járvány miatt a zenészek óriási bajba kerültek, mert egyetlen muzsikálási fellépésük sincs, így szó szerint családjaik éheznek

– áll a Józsefvárosi Roma Önkormányzat 2020-as közmeghallgatásának jegyzőkönyvében. Mindez azonban nem volt elegendő: 2021 elején információink szerint 15 főre apasztották a Józsefvárosi Cigányzenekar létszámát.

A hírt Gondos Judit, a Csarnok negyed korábbi fideszes önkormányzati képviselője osztotta meg a közösségi oldalán. Mint írta: a Budapesten is egyedülálló zenekar létszámát 2010-től folyamatosan bővítették. „A zenekar nagyban hozzájárult a közös kulturális életünk megőrzéséhez és sok roma családnak nyújtott biztos bevételi forrást. A járvány nagyon nehéz helyzetbe hozta őket, most lett volna a legnagyobb szükségük arra, hogy a polgármester segítséget nyújtson, mivel az éttermek bezártak, megszűnt a lehetőség a muzsikus romák számára. A polgármester viszont gondoskodott arról, hogy sokan elveszítsék megélhetőségüket, és megint sikerült a kerület kultúrájából elvennie egy darabot” – fogalmazott Gondos Judit, aki a közelmúltban bezáratott Józsefvárosi Galériára és Zászlómúzeumra is utalt. A kulturális intézmények bezáratásáról korábban itt, itt és itt írtunk. 

Lapunknak megszólalt egy érintett roma muzsikus, aki Pikó András bosszújától tartva a neve elhallgatását kérte. Mint mondta: a Józsefvárosi Cigányzenekart 2009-ben indult el, Kocsis Máté és Sára Botond korábbi polgármesterek idején folyamatosan bővült taglétszámuk. Majd jött Pikó András, és most ott tartunk, hogy mindössze 15 tag maradt a zenekarban – tette hozzá.

Sokaknak ez volt az egyetlen állandó jövedelemforrásuk, ők – és családtagjaik – most a létbizonytalanság küszöbére kerültek

– fogalmazott a roma muzsikus.

A fotó illusztráció.